Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

E.Nowotny: Σταθερά επιτόκια ΕΚΤ μέχρι τέλος έτους

O Ewald Nowotny, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, διασκεδάζοντας τους φόβους πρώιμης αύξησης αλλά και κάποιες ελπίδες περαιτέρω μείωσης.

E.Nowotny: Σταθερά επιτόκια ΕΚΤ μέχρι τέλος έτους
O Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβάλλει ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της για τις οικονομικές προοπτικές και «άρα δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες μεταβολής των επιτοκίων,» δήλωσε ο κ. Nowotny, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Με τις δηλώσεις του, υποδεικνύει ότι η ΕΚΤ έχει την δυνατότητα να κρατήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά και να βοηθήσει την οικονομία να εξέλθει από την ύφεση και να αποτρέψει παρατεταμένο στασιμοπληθωρισμό.

Από την άλλη πλευρά, αν και η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης επιτοκίων, αν χρειαστεί, ο τραπεζίτης τόνισε ότι οι εμπορικές τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι το κόστος δανεισμού δύσκολα θα πέσει παρακάτω, γι’αυτό και αναμένεται να δείξουν έντονο ενδιαφέρον στην αυριανή, πρώτη, δημοπρασία 12μηνων πιστώσεων προς τις τράπεζες, στο επιτόκιο αναφοράς.

Ο κ. Nowotny προσδιόρισε επίσης κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά καλυμμένων ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ενθαρρύνει την ροή πιστώσεων. Ανέφερε ότι οι αγορές θα γίνουν κυρίως μέσω των 16 εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και ότι η διάρκεια των χρεογράφων δεν θα ξεπερνά την 5ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v