Google: ”Ψηφιακό” ΙΡΟ ύψους 2,7 δισ. δολαρίων

Την πολυσυζητημένη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Google, μέσω πρωτοποριακής ηλεκτρονικής έκδοσης μετοχών, που προβλέπεται να συγκεντρώσει 2,7 δισ. δολ. και να αποτιμήσει την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στο Internet στα 20 δισ. δολάρια.

Google: ”Ψηφιακό” ΙΡΟ ύψους 2,7 δισ. δολαρίων
Την πολυσυζητημένη εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε μετά από πολλούς μήνες φημών η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στο Internet Google.

Η έκδοση των μετοχών δεν θα γίνει με την παραδοσιακή μέθοδο των τοποθετήσεων μεγάλων τραπεζών, αλλά μέσω πρωτοποριακής ηλεκτρονικής μεθόδου, η οποία προβλέπεται να συγκεντρώσει 2,7 δισ. δολ. και να αποτιμήσει την εταιρία στα 20 δισ. δολ.

Βασικοί ανάδοχοι της αρχικής δημόσιας εγγραφής θα είναι η Morgan Stanley και η Credit Suisse First Boston. Η ανορθόδοξη διαδικασία της πώλησης μετοχών μέσω online δημοπρασίας, όπου και θα καθοριστεί η οριστική τιμή της έκδοσης, έχει στόχο να δώσει στο ευρύ κοινό περισσότερες ευκαιρίες αγοράς της μετοχής πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Τα ΙΡΟ παραδοσιακά αναλαμβάνουν επενδυτικές τράπεζες οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πού θα καταλήξουν οι μετοχές. Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να εξασφαλίζει σταθερούς μακροπρόθεσμους επενδυτές ωστόσο θεωρείται ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους οίκους που εξασφαλίζουν τις μετοχές για τους ”καλούς” πελάτες τους σε χαμηλές τιμές.

Οι μετοχές της εταιρίας αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στον Nasdaq ή το New York Stock Exchange στα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v