”Αναγέννηση” κινητής τηλεφωνίας στο α΄ τρίμηνο

Η αγορά κινητής τηλεφωνίας ανθίζει και πάλι, σύμφωνα με έρευνα της Strategy Analytics, που εκτιμά ότι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εκτινάχθηκαν 40% στις 153 εκατομμύρια συσκευές κατά το α’ τρίμηνο του 2004. Μειώθηκε το μερίδιο αγοράς της Nokia-επιθετικές μειώσεις τιμών.

”Αναγέννηση” κινητής τηλεφωνίας στο α΄ τρίμηνο
Η αγορά κινητής τηλεφωνίας ανθίζει και πάλι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας συμβούλων Strategy Analytics, που εκτιμά ότι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εκτινάχθηκαν 40% στις 153 εκατομμύρια συσκευές κατά το α’ τρίμηνο του 2004.

Η εταιρία εξηγεί ότι η πληθώρα φθηνότερων κινητών με κάμερες, καθώς και η εκτίναξη των αναβαθμίσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κορέα ήταν η βασική αιτία της ”αναγέννησης.”

Ωστόσο ο κολοσσός του χώρου Nokia δεν επωφελείται από τη ”δεύτερη νιότη” της κινητής τηλεφωνίας, καθώς το μερίδιο αγοράς του υποχωρεί κάτω από το 30%.

Τα προβλήματα της Nokia δημιούργησαν μεγάλη ευκαιρία για τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι διεύρυναν τα μερίδια αγοράς τους εις βάρος της κορυφαίας εταιρίας.

Το διεθνές μερίδιο αγοράς της Motorola, που είχε πολύ υποτονική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε στο 16,5%, από 15,3% στο πρώτο τρίμηνο 2003, καθώς οι πωλήσεις συσκευών εκτινάχθηκαν 50%.

Η Samsung και η Siemens σταθεροποιήθηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντιστοίχως, ενώ και η Sony Ericsson, που επίσης τα τελευταία χρόνια είχε υποτονική εμφάνιση, κέρδισε μερίδια αγοράς.

Συνολικά, οι κατασκευαστές αναμένεται να πωλήσουν 586 εκατ. τηλέφωνα φέτος. Η Nokia προβλέπεται να ανακάμψει στη συνέχεια του έτους, καθώς θα προχωρήσει σε μείωση τιμών χάρη στις μαζικές οικονομίες κλίμακος που επιβάλλει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ”Financial Times”, οι τιμές των κινητών της Nokia έχουν πέσει μέχρι 25% στις τελευταίες ημέρες και μόνο. Οι μειώσεις τιμών εμφανίζονται σε όλες τις αγορές του πλανήτη και σε όλο το φάσμα των μοντέλων της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v