Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BRIC: Η πρώτη σύνοδος υπό τη σκιά της κρίσης

Οι ηγέτες των τεσσάρων κορυφαίων αναδυόμενων αγορών -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC)- συναντώνται στις 16 Ιουνίου στο Εκατερίνεμπουργκ, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν κοινή φωνή.

BRIC: Η πρώτη σύνοδος υπό τη σκιά της κρίσης
Οι ηγέτες των τεσσάρων κορυφαίων αναδυόμενων αγορών -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC)- συναντώνται στις 16 Ιουνίου στο Εκατερίνεμπουργκ, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν κοινή φωνή αλλά και να αποδείξουν ότι μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας για την παγκόσμια οικονομία.

"Η καλή είδηση είναι ότι οι αναδυόμενες οικονομίες διατηρούνται σε θετική πορεία, την ίδια στιγμή που οι ανεπτυγμένες βρίσκονται σε κρίση. Όμως οι αναδυόμενες έχουν τη δύναμη αλλά και τη διάθεση να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία". Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, κ. Luiz Inacio "Lula" da Silva.

"Η BRIC είναι ένας μύθος που έγινε σιγά-σιγά πραγματικότητα", υπογραμμίζει ο κ. Alexei Pushkov, καθηγητής διεθνών σχέσεων και κορυφαίος δημοσιογράφος στη Ρωσία. "Η σύνοδος της Τρίτης αποδεικνύει ότι μία ισχυρή κοινότητα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά".

Τα τέσσερα κράτη-μέλη της BRIC αντιστοιχούν στο 15% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ότι σε μία 20ετία θα ξεπεράσουν σε αξία τα κράτη του G7, ενώ η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει αυτήν των ΗΠΑ ως ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος BRIC χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, κ. Jim O’Neil το 2001, σε μία προσπάθειά του να δείξει τη συνεχώς αυξανόμενη δύναμη των αναδυόμενων αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v