Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: Ανάκαμψη ευρωζώνης στα μέσα 2010

Με την δήλωση ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης είναι τα "κατάλληλα", ξεκίνησε την ομιλία του ο διοικητής της ΕΚΤ, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων "δεν είναι απαραιτήτως το χαμηλότερο".

Trichet: Ανάκαμψη ευρωζώνης στα μέσα 2010
Με την δήλωση ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης είναι τα «κατάλληλα» ξεκίνησε την ομιλία του ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων "δεν είναι απαραιτήτως το χαμηλότερο."

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι η οικονομική συρρίκνωση θα επιβραδυνθεί και στα μέσα του 2010 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο 1%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποβάθμισε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό 2009 στην κλίμακα του 0,1% - 0,5% έναντι 0,1% - 0,7% στην προηγούμενη μέτρηση. Υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Η πρόβλεψη για την νέα κλίμακα αναφέρεται σε -1% με +0,4% από -0,7% έως +0,7%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει καλυμμένα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ.

Προσδιόρισε ότι οι αγορές θα πραγματοποιηθούν στην πρωτογενή και την δευτερογενή αγορά. Η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από ΒΒΒ. Οι αγορές θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο 2010.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο J.C.Trichet τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel «σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ» και ανέφερε μάλιστα ότι στο παρελθόν η κεντρική τράπεζα δεν δέχτηκε να μειώσει τα επιτόκια, όταν το ζήτησε η γερμανική Καγκελαρία.

Η ερώτηση προέκυψε μετά την πρόσφατη «παρέμβαση» της κας Merkel όσον αφορά την πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v