Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας η BoE.

Βρετανία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια
Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας η BoE.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν προχωρά σε καμία μεταβολή (αύξηση ή μείωση) του προγράμματος αγοράς ομολόγων και στήριξης της αγοράς χρήματος ύψους 125 δισ. στερλινών. Προβλέπει, δε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός 2μήνου.

Στις 14:45 ανακοινώνεται η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα μεταβληθούν, ενώ ακολουθεί στις 15:30 συνέντευξη Τύπου του κ. Trichet.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, έχει ήδη προαναγγείλει από τη συνεδρίαση του Μαΐου ότι σήμερα θα δώσει στοιχεία σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς εγγυημένων ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα του κ. Trichet έγκειται στο γεγονός ότι αρκετά μέλη της ΕΚΤ έχουν δημοσίως εκφράσει την άποψη πως η τράπεζα δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση καθώς εμπλέκεται η έννοια νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Εντελώς αντίθετη στο όλο ζήτημα εμφανίστηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Angela Merkel, η οποία μάλιστα έσπασε την παράδοση που θέλει οι ηγέτες κρατών-μελών της Ένωσης να μη σχολιάζουν δημοσίως τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Bundesbank, κ. Axel Weber, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει φόβος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη και να προσθέσει ότι η αγορά παγίων από την ΕΚΤ είναι μία "μη αναγκαία ριψοκίνδυνη κίνηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v