Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική στήριξη για το δολάριο

Το Πεκίνο εξακολουθεί να στηρίζει το δολάριο, με το αμερικανικό νόμισμα να ανακάμπτει ελαφρώς έναντι ευρώ και γεν, όμως οι αναλυτές διαφωνούν για το μέλλον του νομίσματος.

Κινεζική στήριξη για το δολάριο
Το Πεκίνο εξακολουθεί να στηρίζει το δολάριο, με το αμερικανικό νόμισμα να ανακάμπτει ελαφρώς έναντι του ευρώ και του γεν, τη στιγμή που οι αναλυτές διαφωνούν για το μέλλον του νομίσματος.

"Το δολάριο παραμένει σε ασταθές έδαφος, παρά τις όποιες ρευστοποιήσεις κερδών που πραγματοποιούνται στις αγορές", σημειώνει στο Reuters ο κ. Lee Hardman, αναλυτής αγορών συναλλάγματος στην Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η διάθεση των επενδυτών για μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου ευνοεί αρκετά το ευρώ, αλλά ακόμη περισσότερο τα επονομαζόμενα νομίσματα εμπορευμάτων, όπως το δολάριο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Την ίδια στιγμή -και με δεδομένη την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner στο Πεκίνο- οι Κινέζοι σπεύδουν να δηλώσουν "πίστη" στο αμερικανικό νόμισμα.

Σε δημοσίευμα των "Financial Times" ο κ. Guo Shuqing, πρόεδρος της China Construction Bank και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας, είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του Πεκίνου.

"Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν νομίζω ότι μπορούμε να... ανακαλύψουμε κάποιο άλλο νόμισμα πέραν του δολαρίου για τα συναλλαγματικά μας αποθέματα. Το δολάριο είναι το κορυφαίο νόμισμα, γιατί η οικονομία των ΗΠΑ είναι η κορυφαία της υφηλίου από άποψη ανταγωνιστικότητας αλλά και καινοτομίας".

Σαφώς πρόκειται για μερική στροφή του Πεκίνου -παρότι αποκαλύπτεται διά στόματος ενός κορυφαίου τραπεζικού στελέχους και όχι κάποιου κυβερνητικού αξιωματούχου- με δεδομένο ότι πριν από μικρό χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός της Κίνας απαιτούσε από τις ΗΠΑ "να αποδείξουν ότι είναι καλοί δανειζόμενοι".

Φυσικά το Πεκίνο έχει κάθε λόγο να στηρίζει το αμερικανικό νόμισμα, με δεδομένη την υψηλή έκθεσή του σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, με τις επενδύσεις του να φτάνουν κοντά στα 800 δισ. δολάρια.

Υπέρ του δολαρίου, εκτός από την Κίνα, εμφανίζεται και η UBS και ο κορυφαίος αναλυτή ςτης ελβετικής τράπεζας για τις αγορές συναλλάγματος κ. Mansoor Mohi-uddin συμβουλεύει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε πώληση του ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Mohi-uddin το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου "πλησιάζει στο τέλος του". Ο ίδιος προβλέπει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να διατηρηθεί στο 1,40 δολάριο το περισσότερο για 30 ημέρες ακόμη και μετά θα αρχίσει να υποχωρεί φτάνοντας έως το 1,30 δολάριο σε διάστημα τριών μηνών. "Παραμένουμε πιστοί στο δολάριο, η πτώση του οποίου θεωρούμε ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της", τονίζει ο αναλυτής της UBS.

Εντελώς αντίθετη άποψη εκφράζουν οι αναλυτές της Calyon, οι οποίοι σε report τους υποστηρίζουν: "Η στάση των αγορών έναντι του δολαρίου είναι σαφώς αρνητική. Θεωρούμε ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα".

Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα 1/6, φτάνοντας στο επίπεδο του 1,4246 δολαρίου, για να υποχωρήσει στις σημερινές συνεδριάσεις στο 1,4168 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v