G7: Ανησυχία για το πετρέλαιο, ”παρασκήνιο” σε ΕΚΤ

Οι προοπτικές για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, εκφράζοντας όμως ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου. Καμία νέα δήλωση για το δολάριο, έντονο παρασκήνιο για τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

G7: Ανησυχία για το πετρέλαιο, ”παρασκήνιο” σε ΕΚΤ
Οι προοπτικές για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά, τονίζοντας όμως τις ανησυχίες τους για την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και την βία στη Μέση Ανατολή.

Στην συνάντηση δεν έγινε ειδική αναφορά στο μείζον θέμα της ισοτιμίας του δολαρίου αλλά οι φήμες αναφέρουν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο όσον αφορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Στο κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε την συνάντηση στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, δεσμεύθηκαν επίσης να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ, του Αφγανιστάν και των παλαιστινιακών περιοχών.

Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οσον αφορά τις ισοτιμίες, το ζήτημα για το οποίο αναμένουν συνήθως κατεύθυνση οι αγορές από την G7, οι υπουργοί Οικονομικών Ιταλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Καναδά και Ιαπωνίας απέφυγαν να θίξουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του δολαρίου και επανέλαβαν τις δηλώσεις της προηγούμενης συνόδου στη Φλόριντα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ελαστικότητας των αγορών συναλλάγματος σε περιοχές που δεν υπάρχει, μια αναφορά που ”φωτογραφίζει” την Κίνα.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να ”συνεργαστεί περισσότερο” με τις κορυφαίες βιομηχανικές οικονομίες που συνιστούν την G7, αναφέροντας δια στόματος του υπουργού Οικονομικών John Snow ότι ”σαφώς η Κίνα διαδραματίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην διεθνή οικονομία και είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη G7.”

Μολονότι επισήμως δεν έγιναν όμως ειδικές συζητήσεις για τις ισοτιμίες και τα επιτόκια, σύμφωνα με τις φήμες υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας και του διοικητή της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Nicolas Sarkozy και Γερμανίας Hans Eichel πίεσαν τον κεντρικό τραπεζίτη Jean-Claude Trichet να μειώσει τα επιτόκια για να τροφοδοτηθεί ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης.

Οι Eichel και Sarkozy ισχυρίστηκαν ότι οι προσπάθειές τους να στηρίξουν την ανάπτυξη περιορίζονται από την ΕΚΤ και ότι η τράπεζα αγνοεί τα συμφέροντα των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης.

Ο διοικητής της ΕΚΤ προασπίστηκε από την πλευρά του την απόφαση της τράπεζα να διατηρεί τα επιτόκια στο 2%, δηλώνοντας ότι η οικονομία βελτιώνεται και ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να μελετηθεί η κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v