Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Έρχεται νέα νομοθεσία για τράπεζες

Τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε η Κομισιόν, ακολουθώντας το μοντέλο που είχε καταθέσει ο κ. Jacques de Larosiere.

ΕΕ: Έρχεται νέα νομοθεσία για τράπεζες
Τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε η Κομισιόν.
 
Η Επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία ευρωπαϊκού συμβουλίου συστημικού κινδύνου, που θα εκτιμά και θα προειδοποιεί για τις απειλές προς την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με ένα ευρωπαϊκό σύστημα χρηματοοικονομικής εποπτείας, που θα επιβλέπει μεμονωμένες τράπεζες και εταιρίες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα.

Παράλληλα, η Κομισιόν εισηγείται τη βελτίωση της εποπτείας μεμονωμένων επιχειρήσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω της αναβάθμισης υφιστάμενων επιτροπών συντονισμού σε μια νέα ευρωπαϊκή αρχή εποπτείας για τον τραπεζικό και τον  ασφαλιστικό κλάδο, καθώς και για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Επιτροπής δεν αποκλίνουν από τις εισηγήσεις, νωρίτερα εντός του έτους, του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη κ. Jacques de Larosiere.

Όπως αναφέρουν οι "Financial Times", οι τρεις νέοι φορείς θα αναπτύξουν εναρμονισμένη νομοθεσία και κοινή προσέγγιση στην εποπτεία και θα διακανονίζουν πιθανές διενέξεις μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών, οι οποίες θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται καθημερινά ζητήματα.

Παράλληλα, οι νέοι φορείς θα έχουν την ευθύνη της εποπτείας "συγκεκριμένων εταιριών πανευρωπαϊκής εμβέλειας, όπως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης και οι οίκοι εκκαθάρισης συναλλαγών".   

Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι το νέο, ενδυναμωμένο πλαίσιο λειτουργίας θα έχει τεθεί σε ισχύ έως το 2010, ενώ το προσχέδιο της νομοθεσίας θα πρέπει να εγκριθεί από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v