Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 7 "τυχερά" επαγγέλματα της ύφεσης στις ΗΠΑ

Κομμωτήρια, οδοντιατρεία, συνεργεία αυτοκινήτων και σπιτιών, σούπερ μάρκετ και σχολές επαγγελματικής κατάρτισης συγκαταλέγονται στα 7  "τυχερά" επαγγέλματα που ευνοούνται από την ύφεση στις ΗΠΑ.

Τα 7 τυχερά επαγγέλματα της ύφεσης στις ΗΠΑ
Το shopping έχει οπωσδήποτε σταματήσει να είναι το αγαπημένο σπορ των Αμερικανών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν κόψει ολότελα τις καταναλωτικές δαπάνες…

Απλά η κατανάλωση στρέφεται τώρα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και οι πολίτες της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο προτιμούν να ξοδεύουν για άλλα, πιο "βασικά", πράγματα: για να "αγοράσουν" νέα επαγγελματική ειδίκευση, για να κοιτάξουν την υγεία και τον εαυτό τους, για να βελτιώσουν τον οικονομικό σχεδιασμό τους, για να συντηρήσουν όσα έχουν, όσο καλυτερα γίνεται.

Αυτή η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των Αμερικανών έχει βοηθήσει ποικίλους κλάδους, όπως οι τεχνικές σχολές, οι λογιστές, οι οδοντίατροι και οι μάστορες, να αντεπεξέλθουν στην κρίση πολύ καλύτερα από άλλους, όπως προκύπτει από εκτενές ρεπορτάζ του CNNmoney.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εταιρίες που πωλούν είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, που είναι πραγματικά απαραίτητα στον άνθρωπο, τα πάνε αρκετά καλά" δήλωσε ο κ. Brian Hamilton, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας Sageworks, που αναλύει εβδομαδιαία οικονομικά στοιχεία όπως πωλήσεις, ισολογισμούς και κέρδη από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 1.600 κλάδους της οικονομίας.

Ο κ. Hamilton δηλώνει ότι υπάρχουν επτά κλάδοι που έχουν ξεκάθαρα ευνοηθεί από ανάκαμψη πωλήσεων τους τελευταίους 12 μήνες.

Συνεργεία αυτοκινήτων και σπιτιών: Τα μεγέθη για τις λιανικές πωλήσεις Απριλίου στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τις πωλήσεις διαρκών αγαθών. Οπότε, αντί να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο ή μεγαλύτερο σπίτι, ξοδεύουν περισσότερα για τη συντήρηση αυτών που έχουν. Οι πωλήσεις των συνεργείων αυτοκινήτων αυξήθηκαν 2,4% στο τελευταίο 12μηνο, σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πωλήσεις των αντιπροσωπειών, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν 9,7%, σύμφωνα με τη Sageworks. Όσο για τα σπίτια, τα έσοδα των ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και μαστόρων θέρμανσης έχουν αυξηθεί 4,6% τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι πωλήσεις των κατασκευαστών οικιών μειώθηκαν 5% και πλέον.

Σούπερ μάρκετ: Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν οικονομία τρώγοντας στο σπίτι, αντί να βγουν έξω για φαγητό. Αυτή η τάση έχει ευνοήσει τις αλυσίδες λιανικής τροφίμων, με αποτέλεσμα αύξησης πωλήσεων 6,7% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στο 12μηνο. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Sageworks, οι πωλήσεις στα οικογενειακά εστιατόρια εμφάνισαν μικρότερη αύξηση της τάξης του 3,9%.

Τεχνικές σχολές: Με 600.000 Αμερικανούς να χάνουν τις δουλειές τους κάθε μήνα, πολλοί επιστρέφουν στα θρανία για να μάθουν καινούργια "τέχνη" και να αυξήσουν τις πιθανότητες επανένταξης στο εργατικό δυναμικό, όταν θα ανακάμψει η οικονομία. Τα έσοδα των εμπορικών και τεχνικών σχολών κατάρτισης έχουν αυξηθεί 9,1% τον τελευταίο χρόνο, με ταχύτερο ρυθμό από το 5,9% το 2007.

Οδοντιατρεία: Ο κ. Hamilton τονίζει ότι ο κλάδος υγείας είναι ένας από τους πλέον ανθεκτικούς στην ύφεση, δεδομένου ότι ο κόσμος τη θεωρεί αναγκαιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sageworks, κατά μέσο όρο τα οδοντιατρεία αύξησαν τις πωλήσεις τους 6,9% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, από 4,9% το 2007.

Προσωπική φροντίδα: Η προσωπική περιποίηση είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ούτε στην ύφεση. Μπορεί οι Αμερικανοί να κάνουν πράγματι περικοπές στις ακριβές υπηρεσίες ατομικής φροντίδας, αλλά δεν κόβουν με τίποτα τα "βασικά" όπως το κομμωτήριο και το μανικιούρ. Οι πωλήσεις σε κομμωτήρια, κουρεία, σαλόνια νυχιών και σπα αυξήθηκαν 4,5% το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με τη Sageworks.

Οικονομικός σχεδιασμός: Πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν να μη σταματήσουν να δέχονται οικονομικές συμβουλές, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στην ύφεση. Τα στοιχεία της Sageworks δείχνουν ότι η λογιστική βιομηχανία εμφάνισε αύξηση εσόδων 10,2% στο τελευταίο 12μηνο.

"Τα παραπάνω μοτίβα δείχνουν ότι η ύφεση είναι κάπως μονόπατη" τονίζει ο κ. Hamilton. "Αν και η οικονομία βουλιάζει, δεν βλέπουμε διολίσθηση σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Είναι κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως το real estate, που λειτουργούν σαν μεγάλο βαρίδι για την ευρύτερη οικονομία."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v