ΟΟΣΑ: Τέσσερις ”παραβάτες” του ελλείμματος το 2005

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία θα καταπατήσουν και την επόμενη χρονιά τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

ΟΟΣΑ: Τέσσερις ”παραβάτες” του ελλείμματος το 2005
Η Γερμανία και τρεις ακόμη χώρες θα καταπατήσουν και την επόμενη χρονιά τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, θα παραβεί τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας για τέταρτο συνεχόμενο έτος, με έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ.

Η Γαλλία θα έλθει σε χειρότερη κατάσταση με 3,5%, ενώ το όριο θα καταπατήσουν και η Ιταλία και η Πορτογαλία με 4,3% και 3,2% αντιστοίχως. Για τη Γερμανία κατατίθεται πρόβλεψη ανάπτυξης 1,2% στο 2005, χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,4%.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, τμήματα της οποίας μεταφέρει η γερμανική έκδοση των ”Financial Times”, υποβαθμίζεται το σύνολο της ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, χωρίς όμως να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pedro Solbes, ανέφερε στις αρχές του μήνα ότι η Γαλλία και η Ιταλία κινδυνεύουν να καταπατήσουν το όριο του χρόνου, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται να κινείται στην κατεύθυνση της εναρμόνισης.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, έχουν καταπατήσει το όριο αλλά εξασφάλισαν προσωρινή αναστολή της επιβολής των προστίμων που συνεπάγονται οι κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v