ΟΠΕΚ: Αναβάθμιση εκτιμήσεων για τη ζήτηση το 2004

Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ημερήσια αύξηση της ζήτησης θα φθάσει τα 230.000 βαρέλια στα 26,17 εκατ. βαρέλια το 2004, στα υψηλότερα της 4ετίας, διορθώνοντας ανοδικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις εξαιτίας της αναμενόμενης εκτίναξης της ζήτησης από την Κίνα.

ΟΠΕΚ: Αναβάθμιση εκτιμήσεων για τη ζήτηση το 2004
Ο ΟΠΕΚ διόρθωσε ανοδικά τις προηγούμενες προβλέψεις για τη ζήτηση ενεργειακών πόρων των χωρών μελών του για το 2004, εξαιτίας της αναμενόμενης εκτίναξης της ζήτησης από την Κίνα στο δ΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του διεθνούς οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, θα καταγραφεί ημερήσια αύξηση της ζήτησης κατά 230.000 βαρέλια, στα 26,17 εκατ. βαρέλια, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 4ετίας.

Οι αναλυτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης από την Κίνα, τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης, τη γεωπολιτική ανασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τις συγκρούσεις στο Ιράκ, που θα επηρεάσουν αρνητικά την αύξηση της παραγωγής της χώρας.

Ο ΟΠΕΚ διόρθωσε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση στο δεύτερο τρίμηνο, προβλέποντας ημερήσια αύξηση της ζήτησης κατά 100.000 βαρέλια στα 25,86 εκατ. βαρέλια, ενώ για το τρίτο τρίμηνο προβλέπει επιπλέον άνοδο κατά 110.00 βαρέλια στα 25,96 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση της ζήτησης θα καταγραφεί στο δ΄ τρίμηνο, φθάνοντας στα 600.000 βαρέλια, εξαιτίας της δυναμικής αύξησης της ζήτησης από την Κίνα.

Η ζήτηση είχε υποτιμηθεί, τα αποθέματα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ υπερτιμήθηκαν, ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ ξεπερνά τις ποσοστώσεις, υπογραμμίζει έκθεσή της Barclays Capital, ”φωτογραφίζοντας” την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαιοειδών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή, γιατί σε μεγάλο βαθμό ο ΟΠΕΚ και άλλοι οργανισμοί, όπως το αμερικανικό υπουργείου Ενέργειας, υποτίμησαν την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v