Β.Αμερική:Deal 2,7 δισ. δολ. στον ενεργειακό κλάδο

Η καναδική EnCana εξαγόρασε για 2,7 δισ. δολάρια την ανταγωνιστική Tom Brown, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά 48% το 2004, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ενίσχυση του ανταγωνισμού και του συγκεντρωτισμού στον τομέα.

Β.Αμερική:Deal 2,7 δισ. δολ. στον ενεργειακό κλάδο
H EnCana, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου του Καναδά, εξαγόρασε την ανταγωνιστική Tom Brown για περίπου 2,25 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Με την ανάληψη του χρέους της Tom Brown, το συνολικό κόστος της εξαγοράς θα φθάσει στα 2,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών.

Η EnCana θα καταβάλλει 48 δολάρια για κάθε μετοχή της Tom Brown, αναλαμβάνοντας επίσης και το χρέος της εταιρίας ύψους 394,1 εκατ. δολαρίων, η μετοχή της οποίας έκλεισε την Τρίτη στα 38,77 δολάρια.

Ο Γκιν Μόργαν, διευθύνων σύμβουλος της EnCana, υπογράμμισε ότι η εξαγορά θα επιτρέψει την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά 48% για το 2004 ή για περίπου 1 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα, ενώ τα αποθέματα που θα ελέγχει η εταιρία θα αυξηθούν κατά 1,2 τρισεκ. κυβικά πόδια, με άξονα τα Βραχώδη Όρη.

Ο Τζον Α. Μπέιλι, αναλυτής της Deutsche Bank, υπογράμμισε ότι η εξαγορά αυτή αποτέλεσε έκπληξη για τους επενδύτες, εξαιτίας των προηγούμενων χαμηλών τόνων της εταιρίας, που εστίαζε το ενδιαφέρον της σε μικρές εξαγορές, διατηρώντας τη σύσταση ”buy” έναντι της μετοχής της εταιρίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός και ο συγκεντρωτισμός στην αγορά φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, εξαιτίας των προβλέψεων για εκτίναξη της ζήτησης και την υψηλή κερδοφορία που υπόσχονται οι εταιρίες λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v