Ασυγκράτητη ανάπτυξη 9,7% στην Κίνα το α’ τρίμηνο

Με ρυθμό 9,7% αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία στο α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό στόχο και δημιουργώντας την προοπτική να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ασυγκράτητη ανάπτυξη 9,7% στην Κίνα το α’ τρίμηνο
Με ρυθμό 9,7% αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία στο α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό στόχο και δημιουργώντας την προοπτική να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια και να ”σφίξει” περισσότερο τον τραπεζικό δανεισμό.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Zheng Jingping, η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τις επενδύσεις δημιουργεί ”εντονότατες πιέσεις” στον πληθωρισμό και ελλείψεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Σε ετήσια βάση η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε 9,9% στο εν λόγω τρίμηνο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Wen Jiabao είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ένα ποσοστό 7% θα θεωρούνταν ανεκτός ρυθμός ανάπτυξης για την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Στην αρχή της εβδομάδας η κεντρική τράπεζα αύξησε το ποσοστό που απαιτείται να κατέχουν ως αποθεματικό οι τράπεζες, ουσιαστικά δηλαδή αφαίρεσε ρευστότητα από την κυκλοφορία χρήματος, για δεύτερη φορά σε επτά μήνες.

Οι αναλυτές, βάσει έρευνας του Bloomberg, περίμεναν ανάπτυξη 9,2% στο α’ τρίμηνο. Κατά την περσινή χρονιά το ΑΕΠ της Κίνας εμφάνισε ανάπτυξη 9,1%.

Η άνθηση των επενδύσεων και της παραγωγής πυροδότησε εκτίναξη 24% στον δείκτη τιμών χονδρικής για τον άνθρακα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση και 36% στην τιμή των προϊόντων χάλυβα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v