Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Αντιμέτωπη με "βαθιά" ύφεση η Ευρώπη

Αντιμέτωπη με ισχυρή ύφεση βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για την ευρύτερη περιοχή, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο -4,2% για φέτος. Ζητά μέτρα στήριξης τραπεζών.

ΔΝΤ: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση η Ευρώπη
Αντιμέτωπη με ισχυρή ύφεση βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για την ευρύτερη περιοχή, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο -4,2% για φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση «Regional Economic Outlook: Europe», η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, έχοντας να ξεπεράσει μία «βαθιά» ύφεση, ενώ ο οργανισμός καλεί για λήψη επιπλέον «γενναίων» μέτρων για στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Για το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης αναμένεται αρνητική ανάπτυξη στο -4% φέτος και στο -0,4% το 2010. Για την ευρωζώνη, σταθεροποίηση της οικονομίας, με συρρίκνωση 0,4% το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, η συρρίκνωση θα αγγίξει φέτος το 4,9%, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη, με ανάπτυξη 0,7% το 2010.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ προσεγγίζει αυτήν που έχει ανακοινώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή της έκθεση για την πορεία των οικονομιών ΕΕ και ευρωζώνης. Η Κομισιόν έχει προβλέψει συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης 4% για φέτος και στο 0,1% για το 2010.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, «ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος», ενώ παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος δεν έχει, ακόμη, επιστρέψει σε «ομαλή πορεία».

Προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη στον χρηματοοικονομικό κλάδο το ΔΝΤ συστήνει:

α. διατήρηση των «ενέσεων» ρευστότητας,
β. πραγματοποίηση «τεστ αντοχής» και για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προκειμένου να υπολογιστεί το «μέγεθος» των ζημιών αλλά και των «τοξικών παγίων» και
γ. ανακεφαλαιοποίηση των υγιών τραπεζών και πιθανή διάσπαση των μη βιώσιμων.

Το καλύτερο, δε, όλων θα ήταν όλα τα παραπάνω μέτρα να εφαρμοστούν συντονισμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v