Σκληρή κόντρα Σρέντερ - Bundesbank

Η κυβέρνηση του Βερολίνου πιέζει για άμεση παραίτηση του Βέλτεκε και υποστηρίζει το διορισμό του Κοκ-Βέσερ στη θέση του προέδρου της Buba, δίνοντας μάχη για τον ελέγχο της νομισματικής πολιτικής στη Γερμανία και την ευρωζώνη, δημιουργώντας προβλήματα στην αυτονομία της Bundesbank.

Σκληρή κόντρα Σρέντερ - Bundesbank
Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τον Έρνστ Βέλτεκε για να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ η Bundesbank υπερασπίζεται την αυτονομία της προσπαθώντας να αποφύγει τη διαδοχή του Ε. Βέλτεκε στην προεδρία του ιδρύματος από τον Σοσιαλδημοκράτη υφυπουργό Οικονομικών Κάιο Κοκ-Βέσερ, τροφοδοτώντας έναν πραγματικό πόλεμο για τα ηνία της νομισματικής πολιτικής στη Γερμανία και την ευρωζώνη.

Η απόφαση της Bundesbank να μη ζητήσει την παραίτηση του Έρνστ Βέλτεκε και να δεχθεί την ”υποχρεωτική διαθεσιμότητά” του, μετά την αποκάλυψη ότι ο τελευταίος δέχτηκε την καταβολή λογαριασμού για προσωπικά του έξοδα από την Dresdner Bank, ενισχύει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην γερμανική Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Η ανάληψη της προσωρινής διοίκησης του ιδρύματος από τον Γιούεργκεν Σταρκ, αντιπρόεδρο της Bundesbank και ”χαϊδεμένο παιδί” του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, ενίσχυσε περαιτέρω τις πιέσεις της κυβέρνησης του Βερολίνου στην Bundesbank.

Ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εθνικής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σρέντερ βρισκόταν εδώ και καιρό σε άμεση αντιπαράθεση με τον Έρνστ Βέλτεκε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση αναμένει την παραίτηση του προέδρου της Bundesbank εντός της ημέρας!

Παράλληλα, η κυβέρνηση πιέζει την Κεντρική Τράπεζα να πάρει ξεκάθαρη απόφαση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών Γιόεργκ Μύλερ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, ότι τόσο ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ, στηρίζουν το διορισμό του Γ. Κοκ-Βεσερ στην θέση του προέδρου του ιδρύματος.

Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Bundebank και του υπουργείου Οικονομικών, απέφυγαν να σχολιάσουν τα σενάρια περί διαδοχής του Ε. Βέλτεκε.

Το γεγονός ότι αρκετοί οικονομολόγοι υπογράμμισαν ότι ο πιθανός διάδοχος του Ε. Βέλτεκε θα προέρχεται από την νυν διοίκηση του ιδρύματος, θορύβησε την κυβέρνηση του Βερολίνου, που προσπαθεί να αποφύγει τετελεσμένα με το διορισμό του Γ. Σταρκ στη θέση του προέδρου.

Ο Γ. Στάρκ, που έχει αναλάβει προσωρινά να εκπροσωπεί την Bundesbank στην ΕΚΤ, αποτελεί για την κυβέρνηση του Βερολίνο ”γεράκι” του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που υπερασπίζεται με θέρμη το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αντίθετα, ο Κάιο Κοκ-Βέσερ αποτελεί έναν κλασσικό Σοσιαλδημοκράτη που αντιτίθεται στη μονεταριστική αντίληψη της οικονομίας και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επείγει η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και η αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά στα επιτόκια και την ανάπτυξη.

Ο Κάιο Κοκ-Βέσερ βρέθηκε μάλιστα στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης στο παρελθόν, όταν ο Λευκός Οίκος έθεσε βέτο στο διορισμό του στη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση του Βερολίνου και την Ευρώπη να προτείνουν τον συντηρητικό Χορστ Κέλερ για το επίμαχο αξίωμα.

Η κυβέρνηση Σρέντερ εκτιμά ότι η εκπροσώπηση της Bundesbank στην ΕΚΤ από τον Γιούεργκεν Σταρκ, περιορίζει κάθε υπόθεση για άμεση μείωση των επιτοκίων, αφού ο αντιπρόεδρος της Bundesbank και ο Γερμανός Ότμαρ Ίσινγκ, διευθυντής οικονομολόγων της ΕΚΤ και μόνιμο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, αποτελούν από τους πυλώνες που στηρίζουν την πολιτική για αμετάβλητα επιτόκια.

Η Bundesbank πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να υιοθετήσει τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΚΤ, που απαγορεύει στα μέλη της να αποδέχονται δώρα από ιδιώτες ή τρίτους.

Στην ανακοίνωσή της η γερμανική Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή ενισχύει τη διαφάνεια.

Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, ανάμεσα στην κυβέρνηση Σρέντερ και τη διοίκηση της Bundesbank, δρομολογήθηκε ένας πραγματικός πόλεμος για την εξουσία. Εκτίμηση με την οποία συμφωνεί απόλυτα και η γερμανική έκδοση των Financial Times Deutschand.

H κυβέρνηση του Βερολίνου απαίτησε από τη διοίκηση της μεγαλύτερης εθνικής Κεντρικής Τράπεζας της ευρωζώνης να απομακρύνει τον Έρνστ Βέλτεκε, μετά την αποκάλυψη της Bild Zeitung ότι ο πρόεδρος της Bundesbank δέχθηκε στις αρχές του 2002 να πληρώσει η Dresdner Bank το λογαριασμό πολυτελούς ξενοδοχείου για τον ίδιο και την οικογένειά του επί ένα 4ημερο στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι κυβερνητικές πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της χώρας δημιούργησαν εμπόδια στις σχέσεις των δύο θεσμών, αφού επισήμως η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την αυτονομία και ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία.

Για την Handelsblatt, οι αφόρητες πιέσεις της κυβέρνησης προς την Κεντρική Τράπεζα, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα νέο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, ενώ σε ό,τι αφορά στην ηθική υπόσταση του προβλήματος που δημιούργησε η συμπεριφορά του Ε. Βέλτεκε, η απόφαση της Bundesbak μειώνει την αξιοπιστία της.

Σε μια περίοδο διεύρυνσης των ελλειμμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζουμε τον ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών ως δυνατό ”ηθικό” αντίβαρο στην ανεύθυνη συμπεριφορά των κυβερνήσεων, τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα για να συμπληρώσει ότι ”έως ποιο σημείο η Bundesbank μπορεί να καλύψει αυτό το ρόλο, εξαρτάται από τα προσόντα και το κύρος του προέδρου της, γεγονός που υπογραμμίζει ότι κάτω από αυτή την οπτική γωνία ο Βέλτεκε αποτελούσε πάντα το λάθος πρόσωπο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v