Σταθερά στο 4% τα επιτόκια της ΒοΕ

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε σταθερό στο 4% το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού, περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, πριν προχωρήσει σε τυχόν μεταβολή της πιστωτικής πολιτικής της. Η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένει αύξηση των βρετανικών επιτοκίων μέχρι τον Μάιο.

Σταθερά στο 4% τα επιτόκια της ΒοΕ
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε σταθερό στο 4% το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού, περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, πριν προχωρήσει σε τυχόν μεταβολή της πιστωτικής πολιτικής της.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων περίμενε ότι η τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25 μονάδες στο 4,25% μέχρι τον Μάϊο. Δεκαοκτώ από τους 45 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν ότι η κίνηση θα γίνει σήμερα, ενώ οι 27 θεωρούσαν ότι η αύξηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε την περασμένη χρονιά με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2000. Η μεγαλύτερη ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας είναι η στεγαστική αγορά, καθώς η αύξηση στις τιμές των σπιτιών έτρεξε με ρυθμό 18,5% στο α’ τρίμηνο, που είναι η ταχύτερη αύξηση εξαμήνου σε ετήσια βάση.

Η BoE προβλέπει ότι ο στόχος του 2% που θέτει για τον πληθωρισμό θα έχει ξεπεραστεί μέσα σε δύο χρόνια. Η τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες εκτιμήσεις της για τον τιμάριθμο τον Μάιο.

Τρεις στις τέσσερις τελευταίες φορές που μετέβαλε η τράπεζα την πιστωτική της πολιτική κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το έκανε τον μήνα που δημοσιοποιήθηκαν οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v