Κέρι: Μείωση 50% των δημοσίων δαπανών την 4ετία

Ο δημοκρατικός υπόψήφιος Τζον Κέρι υποσχέθηκε να μειώσει κατά 50% τα δημόσια ελείμματα την επόμενη 4ετία, προτείνοντας έναν πραγματικό κατάλογο περικοπών των δημοσίων δαπανών, διασώζοντας στοιχεία του κοινωνικού κράτους.

Κέρι: Μείωση 50% των δημοσίων δαπανών την 4ετία
Ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι γνωστοποίησε στοιχεία του οικονομικού του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι θα το υλοποιήσει με την αύξηση της φορολογίας ή τη μείωσή της σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ δεσμέυτηκε να αυξήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, με εξαίρεση την άμυνα και το κοινωνικό κράτος.

Από το βήμα του Πανεπιστημίου ΤζιόρτΤάουν της Ουάσιγκτον, σκιαγράφησε τη μείωση των δημοσίων δαπανών, προσπαθώντας να συνδυάσει τις πραγματικές ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας, όπως η μείωση του δημοσίου ελλείμματος διαμέσου της μείωσης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, σεβόμενος παράλληλα και τα ”προεκλογικά συμβόλαια” προς το εκλογικό του σώμα που περιμένει να προστατεύσει την αμερικανική αγορά εργασίας από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Ο πρόεδρος Μπους προχώρησε σε μείωση της φορολογίας κατά 1,7 τρισ. δολάρια χωρίς να μπορέσει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, τόνισε ο Τ. Κέρι.

Κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τζον Κέρι είχε καταγγείλει τη δημοσιονομική πολιτική του προέδρου Μπους, την εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων κατά 374 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Ο πρόεδρος Μπους παρέλαβε πλεόνασμα 237 δισ. δολάρια από τον πρώην πρόεδρο Κλίντον.

Το δημόσιο έλλειμμα αρχίζει να αποτελεί για τον Τ. Κέρι ένα είδους καρκίνου που περιορίζει ουσιαστικά κάθε μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και προοπτική που μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία.

Παράλληλα, ο Τ. Κέρι επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ότι θα μειώσει τη φορολογική πίεση στο 33,25% από το 35%, καταργώντας παράλληλα τις διευκολύνσεις στις εταιρίες που επενδύουν σε τρίτες χώρες περιορίζοντας τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Υποσχέθηκε επίσης τη μείωση της φορολογίας στις μικρές επιχειρήσεις και τα αγροτικά νοικοκυριά διαμέσου φορολογικών απαλλαγών.

Τα μέτρα για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών προβλέπουν την εξοικονόμηση του 20% του κόστους των δημοσίων υπηρεσιών σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη 10ετία, μειώνοντας τις δαπάνες κατά 14 δισ. δολάρια σε σχέση με το σημερινό κόστος.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος θα περικόψει παράλληλα τις επιδοτήσεις στις εταιρίες του αγροτικού τομέα με υψηλή κερδοφορία, ενώ από το πάγωμα του κεφαλαίου ταξιδιών του προϋπολογισμού θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια την επόμενη 10ετία.

Από τη μείωση των συμβασιούχων κατά 100.000 άτομα, θα εξοικονομήσει άμεσα 50 δισ. δολάρια, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απασχολούσε 5,6 εκατομμύρια συμβασιούχων το 1999.

Στόχος του Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών στους περισσότερους τομείς σε χαμηλότερα επίπεδα από την άνοδο του πληθωρισμού, με εξαίρεση τον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας των νοικοκυριών, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλειας και του νοσηλευτικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v