Στην ΙΒΜ το Νο3 τηλεφωνικό κέντρο της Ινδίας

Την υπογραφή της ΙΒΜ φέρει η μεγαλύτερη συμφωνία oursourcing μέχρι σήμερα, αφού ο δυτικός κολοσσός εξαγόρασε 3ο ισχυρότερο τηλεφωνικό κέντρο της Ινδίας. Η κίνηση υπογραμμίζει το έντονο ενδιαφέρον που αναπτύσσουν οι παραδοσιακές τεχνολογικές εταιρίες για τα τηλεφωνικά κέντρα.

Στην ΙΒΜ το Νο3 τηλεφωνικό κέντρο της Ινδίας
Το τρίτο μεγαλύτερο τηλεφωνικό κέντρο της Ινδίας, το Daksh eServices εξαγόρασε η IBM προς 160 με 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίας του FT .com.

Η κίνηση της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρίας, που είναι η μεγαλύτερη διακρατική συμφωνία του είδους, υπογραμμίζει τις επιθετικές τάσεις μεταφοράς βασικών επιχειρηματικών μονάδων δυτικών εταιριών σε χώρες με φθηνότερο εργατικό κόστος.

Αυτή η τάση, γνωστή ως outsourcing στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, επικρίνεται έντονα από πολιτικούς παράγοντες στις δυτικές αγορές, που φοβούνται ότι η μεταφορά θέσεων εργασίας σε χώρες με φθηνό εργατικό κόστος –και δη την Ινδία όσον αφορά τον τεχνολογικό χώρο- επιφέρει σημαντική αύξηση της ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οι τραπεζίτες που εμπλέκονται στην συμφωνία της ΙΒΜ ανέφεραν στο FT .com ότι δύο ακόμη συμβόλαια που αφορούν outsourcing σε ινδικές εταιρίες, θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα στην Αμερική. Αυτές οι νέες συμφωνίες δείχνουν ότι τα μεγάλα ονόματα των αμερικανικών επιχειρήσεων γίνονται πολύ επιθετικές στην μεταφορά μονάδων σε ”επιχειρηματικούς παραδείσους”.

Η Daksh eServices που εδρεύει στο Δελχί δημιουργήθηκε 4 χρόνια πριν και είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις τηλεφωνικών κέντρων στην Ινδία, με 6.000 εργαζόμενους.

Η εξαγορά της από την ΙΒΜ σηματοδοτεί την μεγαλύτερη επένδυση δυτικού τεχνολογικού κολοσσού στον ινδικό κλάδο. Και είναι ένα ακόμη δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος που αναπτύσσουν οι παραδοσιακές τεχνολογικές εταιρίες στα τηλεφωνικά κέντρα.

Ο εν λόγω κλάδος προβλέπεται να διευρυνθεί στην Ινδία κατά 55% περίπου φέτος, δημιουργώντας έσοδα 3,6 δισεκ. δολαρίων, που είναι το ένα πέμπτο του συνολικού τζίρου του κλάδου πληροφορικής της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v