Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: "Πρόωρο το ράλι των μετοχών"

Το πρόσφατο ράλι των μετοχών είναι σχετικά πρόωρο και η επιστροφή των επενδυτών σε μετοχές με αυξημένη ευαισθησία στην οικονομική συγκυρία τροφοδοτείται από την πεποίθηση ότι θα σημειωθεί ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

ING: Πρόωρο το ράλι των μετοχών
Το πρόσφατο ράλι των μετοχών είναι σχετικά πρόωρο και η επιστροφή των επενδυτών σε μετοχές με αυξημένη ευαισθησία στην οικονομική συγκυρία τροφοδοτείται από τεχνικούς παράγοντες και από την πεποίθηση ότι θα σημειωθεί ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, συμπεραίνει στο τελευταίο άρθρο του ο χρηματοοικονομικός αναλυτής της ING Investment Management, κ. Ad van Tiggelen.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η βελτίωσητης παγκόσμιας οικονομίας πρέπει να πάρει και θα πάρει χρόνο, ενώ το τρέχον έτος θα προσφέρει καλύτερες περιόδους από τη σημερινή για την είσοδο στις μετοχικές αγορές.

Ο αναλυτής στο άρθρο του που τιτλοφορείται "Τόσο πολύ, τόσο γρήγορα;" αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η λέξη "βαρετά" πολύ απλά δεν συγκαταλέγεται στο λεξιλόγιο των επενδυτών σε μετοχικούς τίτλους. Μέχρι και πριν από δύο  μήνες οι επενδυτές προσπαθούσαν να προεξοφλήσουν τη βαθύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία, ενώ τώρα συζητούν την πιθανότητα για ανάκαμψη σε σχήμα V. Πριν δύο μήνες το χρηματοοικονομικό σύστημα θεωρούνταν ότι βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον όλεθρο, ενώ τώρα οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές, οι τιμές των οποίων έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί. Τι άλλαξε λοιπόν; Και το πιο σημαντικό: είναι αυτό διατηρήσιμο;".

Ο ίδιος συμπληρώνει: "Οι Κασσάνδρες ήταν αρκετά σιωπηλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς οι μετοχικές αγορές ανέκαμψαν ραγδαία και πλέον βρίσκονται σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους. Όλες οι επενδύσεις που θα έπρεπε οι επενδυτές να έχουν στην κατοχή τους το 2008 έχουν χάσει έδαφος (φαρμακευτικές, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα κ.λπ.), ενώ μετοχές των κυκλικών κλάδων και αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα απογειώθηκαν". 

Ο αναλυτής σημειώνει: "Μία τέτοια αντιστροφή της τάσης είναι αναμενόμενη σε κάθε ανάκαμψη, αλλά η ταχύτητά της και το μέγεθος της συγκεκριμένης εναλλαγής είναι από ιστορικής άποψης ακραία. Ως έναν βαθμό οφείλεται από την αναγκαστική επανατοποθέτηση επενδυτών στην αγορά και από την ολοένα και αυξανόμενη πεποίθηση ότι τελικά η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μία μακροχρόνια και πολύ επώδυνη συρρίκνωση". 

"Είναι ξεκάθαρο ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά κέρδη που ανακοινώθηκαν υπήρξαν λιγότερο άσχημα από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί τα οικονομικά στοιχεία να ανακάμπτουν από ακραίως χαμηλά επίπεδα, αλλά ακόμα σηματοδοτούν συνθήκες ύφεσης. Επίσης, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει σχέση περισσότερο με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αναπληρώνουν τα αποθέματά τους, παρά με το ότι αυξάνεται η καταναλωτική ζήτηση. Τα εταιρικά κέρδη εξέπληξαν θετικά λόγω της άμεσης μείωσης του εργατικού κόστους, με ρυθμό πιο γοργό απ’ ό,τι σε προηγούμενες υφέσεις και όχι εξαιτίας της αύξησης των εσόδων τους. Ο συνδυασμός του υψηλού επιπέδου ανεργίας και της πτώσης των τιμών κατοικίας καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο μιας άμεσης ενίσχυσης της κατανάλωσης".

"Ωστόσο, στο παιχνίδι εισέρχεται και ένας ακόμα παράγοντας: η Κίνα! Η συγκεκριμένη χώρα κάνει χρήση του πλεονάσματός της για να ενισχύσει την παροχή δανείων και προχωρά σε έργα υποδομής με επιτυχία, καθώς έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα αλλά και το σύνολο της εγχώριας οικονομίας της. Ουσιαστικά η Κίνα με αυτή την πολιτική ενισχύει την οικονομία της και ελπίζει ότι μπορεί να το κάνει μέχρις ότου η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει. Μάλιστα, τα βελτιωμένα στοιχεία στην Κίνα αποτέλεσαν το έναυσμα για ενίσχυση του κλίματος στις αγορές και ειδικότερα στις αναδυόμενες και στα εμπορεύματα (commodities)".

Ο κ. Ad van Tiggelen καταλήγει: "Ύστερα από ανοδική κίνηση της τάξεως του 30% σε μόλις δύο μήνες, οι μετοχές προεξοφλούν την πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης σχήματος V. Θεωρούμε ότι αυτό είναι πρόωρο να εκτιμηθεί. Η τρέχουσα ύφεση είναι βαθιά και η όποια ανάκαμψη θα αποδυναμώνεται όσο η επίδραση των κρατικών ενισχύσεων θα υποχωρεί και η διαδικασία μείωσης του χρέους θα επιβαρύνει την επένδυση και την κατανάλωση. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το 2% για το 2010, με θετική συνεισφορά μόνο στις αναδυόμενες αγορές. Αν μία ισχυρή ανάκαμψη λάβει χώρα, θα χρειαστεί να παρακάμψει την αναγκαία διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και να αποτρέψει τη μείωση του χρέους στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Θα έμοιαζε με την επιστροφή ενός αθλητή στην αγωνιστική δράση έπειτα από τραυματισμό πριν από την απαραίτητη ανάρρωσή του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v