ΔΝΤ: Αισιοδοξία για οικονομική σταθερότητα

Οι παγκόσμιες χρηματοοικονιμικές αγορές διανύουν ικανοποιητική περίοδο σταθερότητας, εκτιμά έκθεση του ΔΝΤ, με την ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων και των εταιρικών κερδών σε υψηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με άξονατα χαμηλάεπιτόκια και την αύξηση ρευστότητας.

ΔΝΤ: Αισιοδοξία για οικονομική σταθερότητα
Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές διανύουν περίοδο ικανοποιητικής σταθερότητας, ενώ τα μόνα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προέρχονται από την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων και τα σοκ των παγκόσμιων ανισοτιμιών, όπως το έλλειμμα του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μπορεί να στηρίξει την πτώση του δολαρίου, εκτιμά η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση των χρηματοοικονομικών αγορών.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός υπογραμμίζει τη σημαντική βελτίωση που κατέγραψαν οι οικονομικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, που οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα τα εταιρικά αποτελέσματα, που κυμαίνονται μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο.

Η αταλάντευτη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα αποτέλεσε τον άξονα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, αναγνωρίζει η έκθεση για τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για τις αγορές ομολόγων, εάν οι επενδυτές αποφασίσουν να αλλάξουν στρατηγική, ενώ σημαντικά προβλήματα στις αγορές μπορεί να δημιουργηθούν από την υψηλή ροή των κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, που εξωθούν τις ασιατικές Κεντρικές Τράπεζες να παρεμβαίνουν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αγοράζοντας δολάρια.

Σε ότι αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διορθωτική πορεία του δολαρίου θα συνεχιστεί με συντεταγμένο τρόπο, ενώ οι έντονες διακυμάνσεις μπορεί να αποτελέσουν γενικότερα προβλήματα.

Μπροστά σε κάθε εμφάνιση ρίσκου οι διεθνείς επενδυτές μπορεί να ζητήσουν αύξηση του risk premium σε αμερικανικά assets, εκτιμά ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

Το ΔΝΤ ζητά τη συνεργασία της διεθνούς οικονομικής κοινότητας για να επιβλέψει την διόρθωση των ανισοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων ενθαρρύνει την αύξηση της ρευστότητας και τις επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v