Πλουσιότερος στον κόσμο ο ιδρυτής της Ιkea;

Μια άγρια διαμάχη για το ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ξεκίνησε περιοδικό της Στοκχόλμης, όταν ανήγγειλε ότι η περίοπτη Νο1 θέση δεν ανήκει πλέον στον Bill Gates αλλά στον Ingvar Kamprad, ιδρυτή της Ikea.

Πλουσιότερος στον κόσμο ο ιδρυτής της Ιkea;
Μια άγρια διαμάχη για το ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη, όταν οικονομικό περιοδικό ανήγγειλε ότι η περίοπτη θέση στο Νο1 του παγκόσμιου πλούτου δεν ανήκει πλέον στον ιδιοκτήτη της Microsoft, Bill Gates.

Σύμφωνα με το σουηδικό εβδομαδιαίο περιοδικό Veckans Affarer, ο Ingvar Kamprad, ιδρυτής της Ikea, έχει ξεπεράσει τον Gates, με περιουσία που ανέρχεται στις 400 δισεκ. κορόνες ή 52 δισεκ. δολάρια.

Η πληροφορία έκανε μεγάλη αίσθηση στους επιχειρηματικούς χώρους όλου του πλανήτη, αλλά σύμφωνα με την αλυσίδα καταστημάτων οικιακών ειδών ”το περιοδικό ξεχνά ότι ο κ. Kamprad έχει σταματήσει από το 1982 να είναι ιδιοκτήτης της Ikea.”

Το Veckans Affarer παραδέχεται το παράδοξο του δημοσιεύματος, επιμένει όμως ότι ο κ. Kamprad εξακολουθεί να κινεί τα νήματα της εταιρίας και άρα μπορεί να θεωρηθεί de facto ιδιοκτήτης. Το περιοδικό για να βγάλει τα συμπεράσματά του χρησιμοποίησε την εξής μεθοδολογία: πρόσθεσε την συνολική αξία των 186 καταστημάτων που λειτουργεί η Ikea σε 31 χώρες.

”Είναι απολύτως λάθος. Το να υπολογίζουμε την αξία της εταιρίας, με όλα της καταστήματα και να λέμε ότι ανήκουν στον Ingvar είναι απολύτως εσφαλμένο,” εξήγησε η εκπρόσωπος της Ikea, Marianne Barner.

Το Forbes, το αμερικανικό περιοδικό που καταρτίζει τον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, τοποθετεί τον Kamprad στο νούμερο 13, με περιουσία 18,5 δισεκ. δολαρίων.

Το Veckans Affarer προασπίζεται τη θέση του αναφέροντας ότι ουσιαστικώς η οικογένεια Kamprad εξακολουθεί να ελέγχει την Ikea μέσα από ένα δίκτυο ιδρυμάτων. Επιπλέον, ο ίδιος ο Kamprad ισχυρίζεται ότι η ιδιοκτησιακή δομή τού απαγορεύει να μεταβιβάσει την εταιρία στις επόμενές του γενεές, αλλά το περιοδικό αμφισβητεί και αυτό το επιχείρημα.

Οι εν λόγω ιδιοκτησιακές δομές δεν είναι άγνωστες στη Σουηδία, καθώς οι μεγάλες εταιρίες τις χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την υψηλή φορολογία.

Ο Kamprad, του οποίου οι τρεις γιοι δουλεύουν σε κορυφαίες θέσεις στην εταιρία, έχει μεταφέρει την ιδιωτική του έδρα στην Ελβετία, για να εκμεταλλευτεί τους ευνοϊκούς φορολογικούς νόμους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v