Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: "Κατάλληλα" τα επιτόκια, αλλά...

Τα "μη συμβατικά μέτρα" στα οποία θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλύει ο επικεφαλής, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη μείωση επιτοκίων στο 1% από την κεντρική τράπεζα.

Τρισέ: Κατάλληλα τα επιτόκια, αλλά...
Τα "μη συμβατικά μέτρα" στα οποία θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλύει ο επικεφαλής, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη μείωση επιτοκίων στο 1% από την κεντρική τράπεζα.

Ο κ. Τρισέ σημείωσε την εκτίμησή του ότι στα επίπεδα αυτά τα επιτόκια είναι "κατάλληλα" και αυτό θεωρείται ένδειξη των προθέσεων της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σύντομα σε νέες μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι η ΕΚΤ δεν αποφάσισε πως τα επιτόκια διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα γεγονός που θα κριθεί και από τα επόμενα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναλύοντας τις "μη συμβατικές δράσεις" στις οποίες θα προχωρήσει η τράπεζα, αναφέρθηκε σε επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα αναχρηματοδότησης σε 12μηνη βάση με σταθερά επιτόκια, σε αγορές καλυμμένων ομολόγων σε ευρώ ύψους έως 60 δισ. ευρώ που εκδίδονται στην ευρωζώνη, και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως συμβαλλόμενου μέρους στις ενέργειες νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος από τις 8 Ιουλίου.

Ο κ. Τρισέ σημείωσε ακόμη ότι παρατηρούνται σημάδια σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας "σε πολύ χαμηλά επίπεδα", πριν από την ανάκαμψη το 2010. Ακόμη, ανέφερε ότι ενδέχεται να δούμε ακόμη και αρνητικό πληθωρισμό στα μέσα του έτους, ενώ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη επιδείνωση της αγοράς εργασίας στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%, που είναι και ο χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v