Λ. Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται αλλαγή στάσης ΕΚΤ

Υποδεικνύοντας ότι η στάση της ΕΚΤ για τα επιτόκια ενδέχεται να μεταβληθεί, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε στο Δουβλίνο ότι το ανακοινωθέν της περασμένης Πέμπτης ”δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως a priori θέση”.

Λ. Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται αλλαγή στάσης ΕΚΤ
Η απόφαση της τράπεζας την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού δεν προκαθορίζει απαραίτητα τις αποφάσεις όσον αφορά τα επιτόκια στους επόμενους μήνες, δήλωσε στο Δουβλίνο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ταράσσοντας για μία ακόμη φορά τα ”ύδατα” στους κόλπους της ΕΚΤ.

Σε μια δήλωση που ενισχύει τις θέσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ο Λ.Παπαδήμος υπέδειξε ότι η στάση της ΕΚΤ για τα επιτόκια ενδέχεται να μεταβληθεί συν τω χρόνω, δηλώνοντας μετά την ομιλία του στο Δουβλίνο ότι το ανακοινωθέν που εξηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα ”δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως a priori θέση” καθώς πρόκειται για περιγραφή της στάσης της ΕΚΤ σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 2% απογοήτευσε σημαντική μερίδα επενδυτών και οικονομολόγων, αλλά και πολιτικών παραγόντων, που περίμεναν πιο χαλαρή πιστωτική πολιτική για να τονωθεί η ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

Ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet δήλωσε δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ότι η θέση της τράπεζας δεν είναι ”στάσιμη”, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια μεταβολής στα επιτόκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, η απόφαση για διατήρηση σταθερών επιτοκίων μόνο ομόφωνη δεν ήταν, καθώς κορυφαία στελέχη -όπως ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης αλλά και ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank- τάχθηκαν υπέρ μείωσης των επιτοκίων, συνάντησαν όμως σθεναρή αντίσταση άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η λονδρέζικη εφημερίδα Daily Telegraph επικαλούμενη δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ αναφέρει ότι ο διευθύνων οικονομολόγος της τράπεζας Otmar Issing και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Knout Welling πρωτοστάτησαν στην άρνηση μεταβολής των επιτοκίων, προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ΕΚΤ υποκύπτει στις πιέσεις πολιτικών παραγόντων.

Σύμφωνα πάντα με το έντυπο, ο ίδιος ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Ernst Welteke ήταν ευνοϊκά διακείμενος σε μείωση, αλλά το δ.σ. της Bundesbank του έδωσε ”οδηγία” να αντιταχθεί.

Ο ίδιος ο Jean-Claude Trichet επιβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν τάσσεται κατά της μείωσης των επιτοκίων, όταν επανέλαβε στη σύντομη εμφάνισή του στο Ecofin που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ότι ”εάν οι συνθήκες μεταβληθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα επιτόκια ενδέχεται να αλλάξουν από το τρέχον 2%.”

Για την ώρα πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην δημοσιοποίηση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, αύριο, καθώς ο Jean-Claude Trichet έχει δηλώσει ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τα οικονομικά δεδομένα για την χάραξη της πιστωτικής πολιτικής κι ενδέχεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάκαμψης εάν δεν υπάρξει βελτίωση στις καταναλωτικές δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v