ΠΟΕ: Άνοδος 7,5% στο παγκόσμιο εμπόριο το 2004

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα φθάσει στο 7,5% το 2004, σε σχέση με το 4,5% του 2003, προβλέπει ο ΠΟΕ, εξαιτίας της εκτίναξης της οικονομίας της Κίνας. Η Δυτική Ευρώπη κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις το 2003, με εξαίρεση τη Γερμανία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου!

ΠΟΕ: Άνοδος 7,5% στο παγκόσμιο εμπόριο το 2004
Οι δραστηριότητες του παγκοσμίου εμπορίου θα εκτιναχθούν κατά 7,5% το 2004, καταγράφοντας θεαματική άνοδο από το 4,5% του 2003, εξαιτίας της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας με άξονα την Κίνα, που μετατρέπεται σε εργοστάσιο της διεθνούς οικονομίας, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η ανάκαμψη των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ασίας θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου, προβλέπει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Σουπακάι Πανικπάκντι.

Η Κίνα εκτινάχθηκε στην τρίτη θέση σε όγκο εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αφού οι εξαγωγές της αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 35% σε ονομαστικές τιμές, χωρίς διορθώσεις στις τιμές εξαιτίας των ισοτιμιών, σύμφωνα με τον ΠΟΕ.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ακολουθήσει το 2004 ισχυρό ανοδικό momentum, με την παγκόσμια ανάπτυξη να τρέχει κατά 3,7%, σε σχέση με το 2,5% του 2003.

Την ίδια στιγμή όμως ο ΠΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτίναξη του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.

Οι ασιατικές οικονομίες και οι οικονομίες των χωρών της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη δυναμική στη διαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου το 2003, εμφανίζοντας άνοδο εμπορικής δραστηριότητας που έφθασε στο 10% –12%.

Η Γερμανία κατάφερε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις εξαγωγές, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία παραμένει στην τρίτη θέση και η Κίνα ”εκθρόνισε” τη Γαλλία από την τέταρτη θέση.

Η Δυτική Ευρώπη και η Λατινική Αμερική στο σύνολό τους κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου του 2003, με τις εισαγωγές να εκτινάσσονται κατά 2% σε πραγματικές τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v