Προς συμβιβασμό Philip Morris – ΕΕ

Κοντά σε συμβιβασμό ύψους 1 δισ. δολ. με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η Philip Morris, που κατηγορείται ότι εθελοτυφλούσε στο διεθνές λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 1 δισ. δολάρια.

Προς συμβιβασμό Philip Morris – ΕΕ
Η Philip Morris, η εταιρία των τσιγάρων Marlboro, διεξάγει συνομιλίες με τις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτύχει συμβιβασμό στις κατηγορίες ότι συνεργάστηκε σε λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την διεξαγωγή των συνομιλιών, που ενδέχεται να υποχρεώσουν την Philip Morris International να πληρώνει σημαντική αποζημίωση επί 12ετή περίοδο. Η Philip Morris από την πλευρά της, μολονότι αρνείται ανάμιξη στο εν λόγω παράνομο εμπόριο, δήλωσε ότι τα εν λόγω κεφάλαια θα αποδοθούν για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταθέσει αγωγή στα αμερικανικά δικαστήρια εναντίον της Philip Morris και της ανταγωνιστικής της RJ Reynolds.

Σύμφωνα με την Philip Morris, ο συμβιβασμός έχει ήδη επιτευχθεί και απομένει να εγκριθεί από τα 10 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ύψους του προστίμου, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα θα κινηθεί γύρω στα 1 δισεκ. δολάρια.

Η δικαστική διαμάχη δημιουργήθηκε με βάση κατηγορίες ότι οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες επί χρόνια έκαναν ”τα στραβά μάτια” στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Κατηγορούνται ότι προμήθευαν με μεγάλες ποσότητες τσιγάρων χώρες του τρίτου κόσμου, ποσότητες μεγαλύτερες απ’όσες μπορούσαν να απορροφήσουν αυτές οι ίδιες χώρες, μολονότι γνώριζαν ότι τα τσιγάρα θα εισέλθουν λαθραία στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου, οι καπνοβιομηχανίες ”ξέπλεναν” παράνομο χρήμα, σύμφωνα με την καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινότητα επέλεξε αυτή την στρατηγική προσέγγισης μετά την απόφαση των ΗΠΑ το 2001 ότι οι οργανισμοί από το εξωτερικό δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής στα αμερικανικά δικαστήρια ζητώντας απολεσθέντες φόρους, που ήταν η αρχική επιχειρηματολογία της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v