Η Air Berlin μελετά εισαγωγή …εκτός συνόρων

Η Air Berlin, τρίτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρία φθηνών εισιτηρίων της Ευρώπης, ενδέχεται να γυρίσει την πλάτη στην γενέτειρά της και να επιλέξει δημόσιες εγγραφές μετοχών εκτός Γερμανίας, όπου φοβάται ότι η αυστηρή εργασιακή νομοθεσία θα επιβάλλει μεγάλη παρέμβαση των εργαζομένων στην στρατηγική της.

Η Air Berlin μελετά εισαγωγή …εκτός συνόρων
Η Air Berlin, τρίτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία φθηνών εισιτηρίων, ενδέχεται να γυρίσει την πλάτη στην γενέτειρά της και να επιλέξει δημόσιες εγγραφές μετοχών εκτός Γερμανίας, όπου φοβάται ότι η αυστηρή εργασιακή νομοθεσία θα την υποχρεώσει να δεχτεί μεγάλη παρέμβαση των εργαζομένων στην στρατηγική της.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Joachim Hunold, προσθέτοντας ότι η UBS συμβουλεύει την Air Berlin να μελετήσει το ενδεχόμενο πώλησης ολόκληρης της εταιρίας που εδρεύει στο Βερολίνο. Η πώληση θα συγκεντρώσει έως 1 δισεκ. ευρώ και θα δώσει τη δυνατότητα στον αερομεταφορέα να επενδύσει σε νέα δρομολόγια.

Σύμφωνα με τον νόμο ”από κοινού λήψης αποφάσεων” της Γερμανίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μπορούν να καταλάβουν μέχρι και τις μισές θέσεις του εποπτικού συμβουλίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την χάραξη της στρατηγικής της επιχείρησης και έχει το δικαίωμα απολύσεων και προσλήψεων στελεχών σε μια εισηγμένη εταιρία.

Οι γερμανικές βιομηχανίες ζητούν από τον καγκελάριο Gerhard Schroeder να περιορίσει την επιρροή των συνδικάτων. ”Θα καταστρέφονταν όσα έχω στήσει, αν έμπαιναν οι εργαζόμενοι στο διοικητικό συμβούλιο,” δήλωσε ο Hunold, που είναι ένας από τους πέντε ιδιοκτήτες της εταιρίας, προσθέτοντας ότι ”η εποχή της από κοινού λήψης αποφάσεων έχει παρέλθει.”

Η Air Berlin ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1978 προσφέροντας υπηρεσίες charter με ένα 707 της Boeing. Πέρσι, ο αριθμός των επιβατών του αερομεταφορέα αυξήθηκε 44% στους 9,6 εκατομμύρια και η εταιρία πραγματοποιεί 45 δρομολόγια στην Ευρώπη από 19 αερολιμένες.

Προσβλέπει φέτος σε πωλήσεις 1 δισεκ. ευρώ, 13% περισσότερα από τα έσοδα των 896 εκατομμυρίων ευρώ του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v