Τρισέ: ”Βλέποντας και κάνοντας” για τα επιτόκια

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ για αμετάβλητα επιτόκια στο 2%, υπογραμμίζοντας ότι τα μικτά οικονομικά στοιχεία οδηγούν σε σταδιακή ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ ζήτησε ενίσχυση των δημοσιονομικών ελέγχων και της φορολογικής εναρμόνισης.

Τρισέ: ”Βλέποντας και κάνοντας” για τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%, ενώ ο πρόδρος της, Ζαν- Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου σκιαγράφησε τις κατευθυντήριες γραμμές της νομισματικής πολιτικής της.



Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που βοηθά την ανάπτυξη.

Ο Ζ. Κ. Τρισέ προσπάθησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τύπου να καταπολεμήσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές, με άξονα τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά με βάση τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, προβλέποντας οριακή μόνο ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας, τόνισε ο Τζούλιαν φον Λαντεσμπέργκερ, οικονομολόγος της HVB του Μονάχου, που προβλέπει ότι το Μάιο ή τον Ιούνιο η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έως και κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.

Οι αναλυτές συναλλαγματικών αγορών της Deutsche Bank, που πραγματοποίησαν τις ευστοχότερες κατά το 2003, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%, στο 1,75% τον Ιούνιο.



Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Τρισέ, τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης παραμένουν μικτά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιτάχυνση της οικονομίας θα ακολουθήσει σταδιακούς ρυθμούς, που θα επιταχυνθούν προς το δεύτερο εξάμηνο.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η αύξηση των εξαγωγών για το 2004 θα είναι σημαντική, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Μαδρίτης δεν θα έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και υπό έλεγχο, παρά το γεγονός μίας ενίσχυσης των τιμών τους αμέσως επόμενους μήνες.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο Ζ.Κ. Τρισέ έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών ορισμένων χωρών, που απέφυγε να κατονομάσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ζητώντας παράλληλα την επιτάχυνση των διαδικασιών φορολογικής εναρμόνισης με στόχο την οικονομική σύγκλιση.

”Παρακολουθούμε στενά την πορεία των τιμών και της οικονομίας, μήνα με το μήνα, για να διαμορφώσουμε την πολιτική μας”, τόνισε ο Ζ. Κ. Τρισέ, απαντώντας σε ερώτηση που προσπαθούσε να ”φωτογραφήσει” την επόμενη κίνησή του στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v