ΕΚΤ: Σταθερά στο 2% τα επιτόκια του ευρώ

Οπως αναμενόταν ευρύτατα στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο 2%, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του Jean - Claude Trichet, για ενδείξεις της μελλοντικής πιστωτικής πολιτικής.

ΕΚΤ: Σταθερά στο 2% τα επιτόκια του ευρώ
Οπως αναμενόταν ευρύτατα στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο 2%, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει επικεντρωθεί στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Jean - Claude Trichet λίγο αργότερα.

Η πλειονότητα των αναλυτών πιστεύει ότι ο διοικητής της ΕΚΤ θα ανοίξει την προοπτική μείωσης του κόστους δανεισμού, ίσως στο β’ τρίμηνο του έτους.

Με τη σημερινή απόφαση το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης της ΕΚΤ παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1946 και σε διπλάσια έναντι των επιτοκίων του δολαρίου, που διαμορφώνονται στο 1%.

Ο κ. Trichet, με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, δημιούργησε την αίσθηση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει το κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι η τράπεζα θα υποχρεωθεί να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, εάν δεν ανακάμψουν οι καταναλωτικές δαπάνες στην ευρωζώνη.

H κατανάλωση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν παραμείνει στάσιμες για αρκετό καιρό και οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη εκτιμάται ότι επιδείνωσαν τις καταναλωτικές διαθέσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v