Ο Λευκός Οίκος ”κοντράρει” τον ΟΠΕΚ

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ”κοντράρει” τον ΟΠΕΚ, μετά την απόφαση μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής, για να κερδίσει τις εντυπώσεις στη παγκόσμια ενεργειακή αγορά και να καθησυχάσει τους Αμερικανούς καταναλωτές από την αναμενόμενη εκτίναξη της βενζίνης το καλοκαίρι, πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ο Λευκός Οίκος ”κοντράρει” τον ΟΠΕΚ
Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει από αύριο κατά 4,1% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, τροφοδότησε νέα κόντρα ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του οργανισμού και στις ΗΠΑ, με το Λευκό Οίκο να κατηγορεί τον Οργανισμό, γιατί αγνόησε τις ανάγκες της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Λευκός Οίκος, εξέφρασε με διπλωματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο οργανισμός που ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα παραγωγής ενεργειακών πόρων στον κόσμο, αγνοεί τις ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας, που αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Σκοτ ΜακΚλίλαν, επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, αλλά υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες σε όλο τον κόσμο, παρακολουθώντας την κατάσταση στην ενεργειακή αγορά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τις ανησυχίες του έναντι της εκτίναξης των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης και των ενεργειακών πόρων.

Η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε κατά 12% από τις 10 Φεβρουάριου, όταν η σύνοδος του ΟΠΕΚ πήρε την απόφαση να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια από την 1η Απριλίου, την υλοποίηση της οποίας ενέκρινε η σημερινή σύνοδος του οργανισμού στη Βιέννη.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφθασε στις ΗΠΑ στα 1,758 δολάρια το γαλόνι, στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα εκτιναχθεί σε νέα ύψη εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων εν όψει της αύξησης της ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες. Την περίοδο δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος αντιδρά έντονα εδώ και μήνες στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, του στρατηγικού συμμάχου της στη Μέση Ανατολή και στις ενεργειακές αγορές, που πιέζει για άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών για να εξισορροπήσει τις απώλειες κερδών από την υποχώρηση του δολαρίου.

Οι ΗΠΑ μάλιστα, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν την ουδετερότητα της Σαουδικής Αραβίας στη διαμόρφωση των τιμών, προσφέροντας πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα, κυρίως στρατιωτική βοήθεια τους προηγούμενους μήνες, ενώ φάνηκαν αρκετά ελαστικές και στις προσπάθειες του Ιράν να ”σπάσει” την οικονομική απομόνωσή του και να αναθέσει σε δυτικές, μη αμερικανικές εταιρίες, την εκμετάλλευση πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν να αποτρέψουν την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, σπάζοντας την παραδοσιακή τους συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, παραμένοντας όμως πιστές στη διατήρηση ”ιδανικών σχέσεων” με την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις χώρες του ΟΠΕΚ ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν εδώ και καιρό σε υψηλά επίπεδα δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις καταναλώτριες χώρες και ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί περαιτέρω πίεση από τη μείωση της παραγωγής του διεθνούς οργανισμού.

Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή απόφαση του ΟΠΕΚ θα οδηγήσει τις καταναλώτριες χώρες να αναζητήσουν ενεργειακούς πόρους σε άλλες αγορές, όπως επίσης και να αυξήσουν τις επενδύσεις για εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, περιορίζοντας το οικονομικό και πολιτικό βάρος του ΟΠΕΚ στην ενεργειακή αγορά.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή οδήγησε σε πτώση τις εταιρίες των αεροπορικών εταιριών, αφού ο αμερικανικός δείκτης του τομέα, Amex Airline Index, υποχωρεί κατά 0,3% στις 54,71 μονάδες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Τις προηγούμενες ημέρες, τόσο η British Airways όσο και η American Airlines, είχαν προειδοποιήσει ότι η διατήρηση της τιμής των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα, θα δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία ανάκαμψης του κλάδου.

Ο Μάικλ Λάινμπεργκ, αναλυτής της Merrill Lynch για τον τομέα των αεροπορικών εταιριών, υπογράμμισε ότι οι μεγάλες εταιρίες θα δεχθούν πιέσεις από την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τον ανταγωνισμό των εταιριών οικονομικών πτήσεων.

Απώλειες καταγράφουν στη Νέα Υόρκη οι μετοχές της AMR, που ελέγχει την American Airlines, η Delta Air Lines και η Continental Airlines.

H τιμή του brent υποχωρεί 3,97% στα 31,5 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 3,2% στα 35,09 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για αύξηση των αποθεμάτων κατά 5,7 εκατ. βαρέλια στα 284,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου, εν μέσω αισιόδοξων προβλέψεων ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συνεχίσουν να αθετούν τις αποφάσεις του οργανισμού και να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα ποσοστά που έχουν χρεωθεί.

Ικανοποιητικά υποδέχθηκαν οι αγορές και την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια στα 200,9 εκατ. βαρέλια για το ίδιο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v