Ευρωβουλή: Ο.Κ. για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές

Τη νέα έγκρισή του για τη διενέργεια συναλλαγών και εκτός χρηματιστηρίων έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ικανοποιώντας εν μέρει τις απαιτήσεις των επενδυτικών οίκων για ”απόρρητο” σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες επί μεγάλων συναλλαγών.

Ευρωβουλή: Ο.Κ. για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές
Την έγκρισή της για την είσοδο μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων στην αγορά της διαπραγμάτευσης μετοχών έδωσε, χθες Τρίτη, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο και για την εξωχρηματιστηριακή διαπραγμάτευση τίτλων.

Η έγκριση αυτή ήταν η δεύτερη εκ μέρος της Ευρωβουλής και ακολούθησε τη θετική γνώμη του Ecofin, της Κομισιόν, αλλά και την πρώτη κατάφαση των ευρωβουλευτών.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην οδηγία της Επιτροπής για τις επενδυτικές υπηρεσίες (Investments Services Directive) και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε τερματισμό του μονοπωλίου χρηματιστηρίων όπως το Γαλλικό, το Ισπανικό και το Ιταλικό.

Αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είχαν από την αρχή αντιτεθεί στην οδηγία, προβάλλοντας ζητήματα διαφάνειας και ζητώντας από τις ευρωπαϊκές αρχές να υποχρεώνουν τις επενδυτικές εταιρίες που θα πραγματοποιούν τέτοιου είδους trading, σε εξαντλητική ενημέρωση για την εκάστοτε συναλλαγή.

Το πεδίο αντιπαράθεσης μεταφέρθηκε ακριβώς εκεί. Οι επενδυτικοί οίκοι ζητούσαν να μην γίνει δεκτό το αίτημα των χρηματιστηρίων, καθώς όπως έλεγαν κάτι τέτοιο θα έθιγε απόρρητα που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητά τους και θα ακύρωνε de facto τις ωφέλειες από την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Ο συμβιβασμός που τελικά επετεύχθη προβλέπει υποχρέωση των επενδυτικών οίκων να αποκαλύπτουν τις τιμές στις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή, μόνο όμως όταν η αξία της δεν υπερβαίνει ένα συνηθισμένο, ”μέσο” ποσό χρημάτων.

Για τις περιπτώσεις των μεγαλοεπενδυτών που πραγματοποιούν μεγάλης αξίας συναλλαγές, δεν θα υπάρχει η υποχρέωση αποκάλυψης λεπτομερειών.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κρύβουν την άποψή τους ότι η εξέλιξη θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ενιαίας χρηματιστηριακής αγοράς στην Ευρωζώνη- κάτι το οποιο έχει προγραμματιστεί για το 2005, καθώς και ότι θα ωφελήσει τον καταναλωτή- επενδυτή μέσω της όξυνσης του ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v