Καμπανάκι Κομισιόν για τις προμήθειες του δημοσίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως από έξι κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις που εμφανίζονται στις ρυθμίσεις περί προμηθειών δημοσίων έργων της ΕΕ. Για την ελληνική πλευρά, πρόκειται για συμβόλαια εκτύπωσης σχολικών βιβλίων.

Καμπανάκι Κομισιόν για τις προμήθειες του δημοσίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως από έξι κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις που εμφανίζονται στις ρυθμίσεις περί προμηθειών δημοσίων έργων της ΕΕ.

Στην Ιταλία εστάλη ”εμπεριστατωμένη θέση”, που είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας απάντησης σε παραβιάσεις του κοινοτικού νόμου, όσον αφορά συμβόλαια για την κατασκευή σιδηροδρομικής ταχείας στην TAV.

Η απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται στη Γερμανία σχετικά με συμβόλαιο διαχείρισης υδάτινων πόρων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το οποίο αποδόθηκε χωρίς διαγωνισμού.

Από την Ελλάδα ζητήθηκε να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές ρυθμίσεις περί προμηθειών δημοσίων έργων όσον αφορά την εκτύπωση σχολικών βιβλίων, ενώ στην Πορτογαλία εστάλη προειδοποίηση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί προμηθειών στους κλάδους ύδατος, ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι προμήθειες δημοσίων έργων στην ΕΕ ανέρχονται ετησίως στην αξία των 1,5 τρισεκ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 16% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν ανέφερε ότι οι τιμές που πληρώνουν οι Αρχές κάθε χώρα για συμβόλαια αγαθών και υπηρεσιών έχουν υποχωρήσει κατά 30% λόγω της αύξησης του διακρατικού ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v