Ευρωζώνη: Στάσιμη η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στάσιμη στο –14 έμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, δίνοντας νέο έναυσμα στην ΕΚΤ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στάσιμη στο –7 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στους ”12”.

Ευρωζώνη: Στάσιμη η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Στάσιμη έμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, δίνοντας άλλο ένα επιχείρημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, καθώς η αδυναμία στις καταναλωτικές δαπάνες αναστέλλει την οικονομική ανάκαμψη των ”12”.

Ο δείκτης που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από έρευνα σε 25.000 νοικοκυριά της ευρωζώνης, παρέμεινε στο μείον 14, όσο περίμεναν και οι οικονομολόγοι. Έρευνα που διενεργήθηκε σε ισάριθμο αριθμό εταιριών έδειξε ότι και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έμεινε στάσιμη στο μείον 7. Ο πληθωρισμός, τέλος, παρέμεινε επίσης αμετάβλητος τον Μάρτιο, στο 1,6%.

Τα στοιχεία τροφοδότησαν την προοπτική να αποφασίσει η ΕΚΤ χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στους ”12”.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο και, μολονότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των οικονομολόγων που περιμένουν να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση, πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι τα στελέχη της ΕΚΤ θα αλλάξουν φρασεολογία, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης ενδέχεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη, αν δεν εκδηλωθεί ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες, που συνιστούν το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v