ΟΠΕΚ: Τέσσερα μέλη πιέζουν για μείωση παραγωγής

Η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Λιβύη και η Αλγερία θα ζητήσουν αύριο από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ να υλοποιήσει την απόφαση μείωσης της παραγωγής από την 1η Απριλίου, σε αντίθεση με το Κουβέιτ και τα Αραβικά Εμιράτα, που ζητούν αναβολή της απόφασης, εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

ΟΠΕΚ: Τέσσερα μέλη πιέζουν για μείωση παραγωγής
Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση μείωσης της παραγωγής από την 1η Απριλίου, για να αποτρέψει την κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού, όταν για εποχιακούς λόγους θα υποχωρήσει η ζήτηση, υποστηρίζουν οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Βενεζουέλας, της Λιβύης και της Αλγερίας, ενώ οι αναλυτές ”βλέπουν” ήδη την τιμή του βαρελιού στα 40 δολάρια.

Οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συνεχίσουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που προβλέπουν οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού για τα κράτη μέλη του.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ – Ναϊμι, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει από τη Βιέννη, όπου έφθασε για να συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο του ΟΠΕΚ, ότι η διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα θα οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών, όταν με το τέλος της χειμερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο θα υποχωρήσει η ζήτηση.

Παράλληλα, διευκρίνησε ότι η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε τους πελάτες της ότι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου από τον επόμενο μήνα.

Η τιμή του brent στο Λονδίνο καταγράφει ράλι 18%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατριών ετών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όμως, ζητούν την αναβολή της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής έως τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται στις κερδοσκοπικές κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων και ότι ήδη υπάρχει υπερπαραγωγή και υψηλή προσφορά ενεργειακών πόρων στις αγορές.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Κακίμπ Κελίλ, υπογράμμισε ότι η χώρα του θα μειώσει την παραγωγή κατά 10% τον Απρίλιο, ενώ ανάλογες δηλώσεις πραγματοποίησαν και οι υπουργοί Πετρελαίου της Βενεζουέλας και της Λιβύης.

Οι υπουργοί Πετρελαίου των 11 κρατών μελών του ΟΠΕΚ, αποφάσισαν στις 10 Φεβρουαρίου τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια στα 23,5 εκατ. βαρέλια για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις ΗΠΑ κατέρριψε ιστορικό ρεκόρ ανόδου και οι αεροπορικές εταιρίες, με άξονα την British Airways, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατιμήσεις των καυσίμων.

Θα είμαστε οι πρώτοι που θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας, γιατί διαφορετικά θα πληγεί η εμπιστοσύνη των αγορών στον ΟΠΕΚ, τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας σε συνέντευξή του στη Βιέννη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v