Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 10% στην τιμή του χοιρινού κρέατος

Πτώση σχεδόν 10% έχει σημειώσει η τιμή χοιρινού κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων του στις αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο φόβος της γρίπης των χοίρων μειώνει την κατανάλωση και οδηγεί σε απαγόρευση εισαγωγών.

Πτώση 10% στην τιμή του χοιρινού κρέατος
Πτώση σχεδόν 10% έχει σημειώσει η τιμή του χοιρινού κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων του στις αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο φόβος της γρίπης των χοίρων μειώνει την κατανάλωση και οδηγεί σε απαγόρευση εισαγωγών.

Σύμφωνα με άρθρο των «Financial Times», η υποχώρηση των τιμών δεν θα επηρεάσει μόνο όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο εκτροφής και τυποποίησης κρέατος, αλλά πιθανώς να "επεκταθεί" και στο σύνολο των αγορών εμπορευμάτων.

Ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI, τον οποίο εξετάζουν τα hedge funds προκειμένου να καθορίσουν την έκθεσή τους σε εμπορεύματα, έχει "έκθεση" 1,3% σε χοιρινό κρέας, δηλαδή την ίδια ακριβώς που διατηρούν σε αυτόν ο μόλυβδος, το νικέλιο, ο ψευδάργυρος και ο άργυρος μαζί.

Παρά, δε, το γεγονός ότι η γρίπη των χοίρων δεν μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης του χοιρινού κρέατος αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγών του από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, κ. Tom Vilsack τόνισε σε δηλώσεις του ότι το χοιρινό κρέας είναι απόλυτα ασφαλές και χαρακτήρισε το εμπάργκο εισαγωγής ως "μη απαραίτητο μέτρο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v