Η Bertelsmann διαθέτει δύο δισ. ευρώ για εξαγορές

Η βελτίωση της διαφημιστικής αγοράς στηρίζει τον ισχυρότερο όμιλο τηλεοπτικών μεταδόσεων της Ευρώπης και, με λιγότερα πλέον χρέη, η γερμανική Bertelsmann, θα διαθέσει 2 δισεκ. ευρώ για εξαγορές, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη μετά την πτώση κερδών του 2003.

Η Bertelsmann διαθέτει δύο δισ. ευρώ για εξαγορές
Ο ισχυρότερος όμιλος τηλεοπτικών μεταδόσεων της Ευρώπης, η γερμανική Bertelsmann, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2 δισεκ. ευρώ για εξαγορές στην ερχόμενη τριετία, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη μετά την μείωση κερδών του 2003.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 154 εκατ. ευρώ πέρσι έναντι 928 εκατ. ευρώ το 2002 εξαιτίας της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ και της μείωσης των κερδών από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Τα έσοδα υποχώρησαν 8% στα 16,8 δισεκ. ευρώ.

Η Bertelsmann προγραμματίζει εξαγορές σε όλους τους επιχειρηματικούς χώρους πλην της μουσικής, κατά τη φετινή χρονιά.

Η εταιρία προχώρησε πέρσι σε πωλήσεις ενεργητικών και σε αναδιοργάνωση των μουσικών μονάδων της, καθώς υποχώρησαν τόσο τα διαφημιστικά έσοδα στη γερμανική αγορά όσο και οι πωλήσεις CDs σε διεθνές επίπεδο. Το σχέδιο συγχώνευσης της μουσικής μονάδας της BMG με την Sony μελετάται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου Gunter Thielen δήλωσε ότι ”η εταιρία στέκεται πλέον σε σταθερές βάσεις και θέλουμε να επικεντρωθούμε και πάλι στην ανάπτυξη.” Προέβλεψε ότι τα έσοδα της Bertelsmann θα αυξηθούν ”ελαφρώς” εφέτος, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διακυμάνσεων.

Η Bertelsmann στη σημερινή της ανακοίνωση μετέθεσε την ημερομηνία τής εισαγωγής της στο χρηματιστήριο για τον Μάιο 2006 το αργότερο, όταν θα μπορεί να πωλήσει το μετοχικό της μερίδιο η Groupe Bruxelles Lambert. Η βελγική εταιρία συμμετοχών, που ελέγχει ο μεγαλοεπενδυτής Albert Frere, διατηρεί μερίδιο 25,1%.

Ο πρώην CEO της Bertelsmann Thomas Middelhoff, εγκατέλειψε την εταιρία το 2002 λόγω διαφωνιών με την ιδρυτική οικογένεια σχετικά με τα σχέδιά του να εισαγάγει την Bertelsmann στο χρηματιστήριο. Υπολόγιζε να κάνει την εισαγωγή το 2005 για να χρηματοδοτήσει περαιτέρω εξαγορές.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την περσινή χρονιά αυξήθηκαν 20% στα 1,12 δισεκ. ευρώ, με την βοήθεια της πώλησης της μονάδας επιστημονικών εκδόσεων BertelsmannSpringer. Το χρέος της υποχώρησε στα τέλη 2003 στα 820 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v