Η Νορβηγία πωλεί 9,4% της Telenor στην Goldman

Η Νορβηγία πώλησε μερίδιο 9,4% της Telenor στην Goldman Sachs, μειώνοντας το κρατικό μερίδιο στην κορυφαία τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση της χώρας στο 53%. Βάση της τιμής κλεισίματος χθες, το μερίδιο αποτιμάται στις 8,5 δισεκ. κορόνες. Η Goldman θα διαθέσει τις μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές.

Η Νορβηγία πωλεί 9,4% της Telenor στην Goldman
Η Νορβηγία πώλησε μερίδιο 9,4% της Telenor στην Goldman Sachs, μειώνοντας το κρατικό μερίδιο στην κορυφαία τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση της χώρας στο 53%, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές στη δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νορβηγικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, η κυβέρνηση πώλησε 170 εκατ. μετοχές αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν αποκάλυψε το ποσό που θα πληρώσει η Goldman Sachs για την εξαγορά.

Βάση της τιμής του χθεσινού κλεισίματος στις 49,9 κορόνες, το μερίδιο αξίζει 8,5 δισεκ. κορόνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Goldman Sachs θα πωλήσει τις μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές.

Η νορβηγική κυβέρνηση μειώνει σταδιακά το μερίδιο στην Telenor για να προσελκύσει ξένους επενδυτές, έχοντας ξεκινήσει τις πωλήσεις μετοχών από τον Δεκέμβριο 2000.

Το κράτος, που τον Ιούλιο πούλησε 270 εκατ. μετοχές προς 29,5 κορόνες έκαστη σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, αξιοποιεί την άνοδο 59% που έχει εμφανίσει η μετοχή της Telenor στο τελευταίο εξάμηνο.

Μολονότι αναμένεται να ασκηθούν βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην μετοχή της Telenor ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης, αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση θα είναι ευνοϊκή μακροπρόθεσμα.

Το νορβηγικό κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την μείωση του κρατικού μεριδίου στην Telenor στο 51%. Σε περίπτωση συγχώνευσης, το μερίδιο θα μειωθεί μέχρι το 34%.

Η Νορβηγία έχει το υψηλότερο ΑΕΠ της Ευρώπης μετά το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v