Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε.:Μείωση επιτοκίων ”βλέπει” η Τράπεζα Πειραιώς

Πιθανή θεωρεί η Τράπεζα Πειραιώς τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι οι προβλέψεις για ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8% ενδέχεται να αποδειχτούν αισιόδοξες.

Ε.Ε.:Μείωση επιτοκίων ”βλέπει” η Τράπεζα Πειραιώς
Πιθανή θεωρεί η Τράπεζα Πειραιώς τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι οι προβλέψεις για ρυθμό αύξησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με ρυθμό 1,8% ίσως αποδειχτούν αισιόδοξες.

Στο μηνιαίο δελτίο της για την οικονομία της Ευρωζώνης, η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, με προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 4% φέτος σε σχέση με 2% της Ιαπωνίας.

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, η τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι ακόμη και αυτή η επίδοση ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη, καθώς η κατανάλωση και τα επιχειρηματικά κέρδη δεν μοιάζουν να ανακάμπτουν σημαντικά. Μια επικείμενη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενσωματώνεται τώρα και στις προσδοκίες της αγοράς, που προεξοφλεί 40% πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρει το report.

Η προσδοκία αυτή ενισχύθηκε από τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Τrichet ότι η ΕΚΤ θα επανεκτιμήσει τις προβλέψεις της σε περίπτωση που η εγχώρια ζήτηση δεν ανακάμψει.

Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι η πιθανότητα μείωσης του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερη από αυτή που προεξοφλεί η αγορά. Τονίζουμε πάντως ότι η δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης είναι περιορισμένη.

Αντίθετα, αναφέρεται στο report, διαρθρωτικές αλλαγές που αυξάνουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών θα είχαν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση από τη μείωση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v