Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μετρημένες" οι ημέρες των CEO BofA & Citi

Οι επικεφαλής των Citigroup και Bank of America πιθανόν "μετρούν μέρες" στην κορυφή των δύο ομίλων, ιδιαίτερα εάν τελικά δεν επιτύχουν να περάσουν το "τεστ κόπωσης" της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μετρημένες οι ημέρες των CEO BofA & Citi
Οι επικεφαλής της Citigroup και της Bank of America πιθανόν "μετρούν μέρες" στην κορυφή των δύο ομίλων, ιδιαίτερα εάν τελικά δεν επιτύχουν να περάσουν το "τεστ κόπωσης" της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι κ. Kenneth Lewis και Vikram Pandit βρίσκονται υπό αφόρητη πίεση έπειτα από δημοσίευμα της "Wall Street Journal" ότι οι δύο τράπεζες δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν καλή βαθμολογία στο τεστ κόπωσης.

Εάν η παραπάνω φήμη αποδειχτεί ορθή, τότε οι δύο επικεφαλής θα διαψευστούν πλήρως, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις τους είχαν τονίσει πως οι τράπεζες που διοικούν "μπορούν να αντιμετωπίσουν χωρίς πρόβλημα την κρίση".

"Το πιθανότερο είναι ότι κανείς εκ των δύο δεν θα βρίσκεται στη θέση του έως το καλοκαίρι", προβλέπει ο κ. Charles Geisst, συγγραφέας του βιβλίου "Wall Street: A History" και καθηγητής Οικονομίας στο Manhattan College.

-- "Τα πάμε καλά" στη συγκέντρωση κεφαλαίων

Παρά το γεγονός ότι η Citigroup δεν αντέδρασε άμεσα στο δημοσίευμα της "Wall Street Journal", κορυφαία στελέχη της φρόντισαν να διοχετεύσουν στην αγορά την άποψη ότι ο όμιλος προχωρά πολύ καλά σε ό,τι αφορά την αναμόρφωσή του αλλά και τη συγκέντρωση κεφαλαίων και ότι δεν θα χρειαστεί νέα στήριξη από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", η Citi έχει διαβεβαιώσει τις αμερικανικές αρχές ότι μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, μέσω πώλησης μονάδων, αλλά και να ζητήσει από περισσότερους επενδυτές να προχωρήσουν σε μετατροπή των προνομιούχων μετοχών που κατέχουν σε κοινές.

Η Citi αγωνίζεται να πείσει τις αρχές ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί νέα ένεση ρευστότητας -έχοντας λάβει ήδη τρεις φορές κρατική βοήθεια- και ως εκ τούτου αναζητά τρόπους να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, πριν δοθούν και επίσημα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του τεστ κόπωσης στις 4 Μαΐου. Η συνολική βοήθεια από το αμερικανικό δημόσιο προς τη Citi έχει αγγίξει τα 45 δισ. δολάρια.

-- Bank of America: "Στριμωγμένος" ο επικεφαλής

Αντιμέτωπος με αρκετές δυσκολίες και με περισσή εχθρότητα αναμένεται ότι θα βρεθεί ο επικεφαλής της Bank of America, κ. Kenneth Lewis, στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου που πραγματοποιείται σήμερα 29/4.

Ήδη κορυφαίοι επενδυτές της BofA, όπως το συνταξιοδοτικό ταμείο California Public Employees’ Retirement System (το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ), έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι στην επανεκλογή του κ. Lewis ως επικεφαλής της Bank of America.

Βάσει του καταστατικού της εταιρίας, οι μέτοχοι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν εάν τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας θα παραμείνουν στις θέσεις τους και κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου τις οποίες κατέχει ο κ. Lewis.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση την οποία θα κρατήσουν μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια, όπως το CtW Investment Group, τα οποία διαθέτουν σημαντικά πακέτα μετοχών της τράπεζας. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι στηρίζουν τον κ. Lewis και τον τρόπο δράσης του κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά οι ισορροπίες -όπως αναφέρουν αναλυτές- είναι αρκετά εύθραυστες.

"Ο κ. Lewis αυτή τη στιγμή δεν ελέγχει το μέλλον του, πάντα ως επικεφαλής της BofA", τονίζει ο κ. Christopher Whalen, επικεφαλής της εταιρίας διεξαγωγής ερευνών και δημοσκοπήσεων Institutional Risk Analytics.

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου στηρίζει τον επικεφαλής, θεωρώντας ότι οι μέχρι στιγμής προσπάθειές του είναι επιτυχημένες. Όπως, δε, και η Citi, η Bank of America έχει δεχτεί στήριξη 45 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v