Αισιόδοξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το β’ εξάμηνο

Η οικονομία της ευρωζώνης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, για να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο, εκτιμά η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας πιθανούς κινδύνους από την πορεία των δαπανών των νοικοκυριών.

Αισιόδοξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το β’ εξάμηνο
Η οικονομία της ευρωζώνης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με τους ρυθμούς της να επιταχύνονται κατά τη διάρκεια του έτους, παρά το γεγονός ότι παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία των δαπανών των νοικοκυριών, εκτιμά η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης.

Η χαμηλή κατανάλωση των νοικοκυριών, οι ανησυχίες για τη δυναμική της επιτάχυνσης της αμερικανικής οικονομίας και η ανατίμηση του ευρώ, εγκυμονούν πάντως κινδύνους για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, αναγνωρίζουν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιμελήθηκαν την έκθεση.

Οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες ανησυχίες που είχε διατυπώσει η ΕΚΤ.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί με υψηλότερους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο, ξεπερνώντας τα μικτά στοιχεία που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα, σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις αδυναμίες ενίσχυσης της ανάκαμψης.

Αξιωματούχος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης υπογράμμισε μάλιστα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διορθώσει ανοδικά τις προηγούμενες επίσημες προβλέψεις της για την οικονομία κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, χωρίς θεαματικές μεταβολές από τις εκτιμήσεις για άνοδο της ανάπτυξης κατά 1,8% το 2004, που είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι συνέπειες για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η αναποφασιστικότητα των καταναλωτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις ανησυχίες για τις μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συστημάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευρωπαϊκή κυβέρνηση επανέλαβε τις καθησυχαστικές της εκτιμήσεις για την ανατίμηση του ευρώ υποβαθμίζοντας το γεγονός, εξαιτίας της επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, που απορροφά τις συνέπειες από την ανοδική πορεία του ευρώ την προηγούμενη διετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v