Η Norilsk εξαγοράζει χρυσωρυχεία της Anglo

Η Norilsk Nickel, η ισχυρότερη παραγωγός νικελίου και πλατίνας στον κόσμο, εξαγόρασε από την Anglo American το μερίδιό της στην Gold Fields προς 1,17 δισεκ. δολάρια. Ο ρωσικός κολοσσός εξόρυξε 25,9 τόνους χρυσού πέρσι και θέλει να φτάσει στους 100 τόνους στην ερχόμενη 5ετία.

Η Norilsk εξαγοράζει χρυσωρυχεία της Anglo
Η Norilsk Nickel, η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής νικελίου και πλατίνας στον κόσμο, εξαγόρασε από την Anglo American το μερίδιο 20% στην Gold Fields προς 7,623 δισεκ. ραντ Νοτίου Αφρικής ή 1,17 δισεκ. δολάρια, καθώς η ρωσική εταιρία εξορύξεων αναπτύσσεται δυναμικά στο εξωτερικό.

Η Gold Fields, που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο. Η Anglo American, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι θα εξασφαλίσει κέρδος 480 εκατ. δολαρίων από την πώληση της Norilsk.

Στο ανακοινωθέν της Norilsk αναφέρεται ότι ”η εταιρία θεωρεί εξαιρετική επένδυση την εξαγορά της Gold Fields, που ελέγχει διεθνούς ποιότητας ορυχεία χρυσού. Η εξαγορά εναρμονίζεται πλήρως με την στρατηγική της Norilsk να διευρύνει το άνοιγμά της στη βιομηχανία χρυσωρυχείων.”

Η Norilsk Nickel, που εδρεύει στη Μόσχα, έγινε η ισχυρότερη επιχείρηση χρυσωρυχείων της Ρωσίας μετά την εξαγορά της ZAO Polyus το 2002. Πέρσι εξόρυξε 25,9 τόνους χρυσού και σκοπεύει να ανεβάσει την ετήσια παραγωγή του κίτρινου μετάλλου στους 100 τόνους κατά τα επόμενα 4 με 5 χρόνια.

Η μετοχή της Norilsk, που έχει ενισχυθεί 53% στο τελευταίο εξάμηνο, αντέδρασε με άνοδο 0,9% στην ανακοίνωση της είδησης.

Η Gold Fields δήλωσε πάντως ότι δεν είχε καμία συνομιλία με τους εκπροσώπους της Norilsk και πληροφορήθηκε για την μεταβίβαση του μετοχικού μεριδίου σήμερα το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v