Γαλλία: Πανωλεθρία της κυβέρνησης στις δημοτικές

Σε ριζικό ανασχηματισμό της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, με πιθανότητα αντικατάστασης και του ιδίου του πρωθυπουργού Jean-Pierre Raffarin αναμένεται να προχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac μετά την πανωλεθρία του κυβερνώντος συνασπισμού στις δημοτικές εκλογές.

Γαλλία: Πανωλεθρία της κυβέρνησης στις δημοτικές
Mε δραστικό ανασχηματισμό της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, με πιθανότητα αντικατάστασης και του ιδίου του πρωθυπουργού Jean-Pierre Raffarin, αναμένεται να ”απαντήσει” ο Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac στην πανωλεθρία του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

Τα κόμματα της Aριστεράς, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και Οικολόγοι, συγκέντρωσαν περίπου 50% των ψήφων, καταφέρνοντας μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλήγμα στην ηλικίας δύο ετών κυβέρνηση Raffarin κατά τον δεύτερο και τελευταίο γύρο των εκλογών, που ολοκληρώθηκε χθες.

Η Dεξιά που είναι πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή εξασφάλισε περίπου 37% των ψήφων. Σχεδόν 13% των ψήφων κερδίζει το ακροδεξιό ”Εθνικό Μέτωπο” επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως τρίτη πολιτική δύναμη, παρά την υποχώρηση που σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, τόνισε ότι ”ασφαλώς επιβάλλονται μερικές αλλαγές”, ενώ πρόσθεσε ότι ”οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν”. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέφυγε στο μήνυμά του να αναφερθεί στη δική του παραμονή ή όχι στην κυβέρνηση ύστερα από την εκλογική ήττα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπουργοί που μπορεί να απομακρυνθούν από τα υπουργεία τους μετά το δυσμενές για την κυβερνητική πλειοψηφία αποτέλεσμα είναι οι υπουργοί Παιδείας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι εκφράστηκε η λαϊκή δυσφορία για τις τρέχουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που κρίνεται ότι ευνοούν την εργοδοσία, αλλά και για την ανεργία.

Η διαφορά με την οποία η Αριστερά πήρε τις εκλογές δημιουργεί αμφιβολίες και για τη δυνατότητα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως η μείωση των δαπανών για το σύστημα υγείας.

Ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα σαφή απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ορισμένες εφημερίδες, ακόμα και συντηρητικές, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v