Citigroup: Παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,1% το 2004

Τη συνέχιση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας επισημαίνει η Citigroup στο report της ”Global Economic Outlook and Strategy”, ενώ εκτιμά ότι οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος θα διαμορφωθούν στο 4,1%.

Citigroup: Παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,1% το 2004
Τη θετική πορεία της αμερικανικής ανάκαμψης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Citigroup στο τακτικό report της ”Global Economic Outlook and Strategy”, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2004.

Ακόμη ο οίκος τονίζει την ενισχυμένη παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα δίνοντας έμφαση στην Ασία, από την οποία, όπως αναφέρει, προέρχεται μέχρι στιγμής η διεύρυνση της διεθνούς οικονομικής αναπτυξιακής πορείας, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η περιοχή της Ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσει να υπολείπεται σε αναπτυξιακή ορμή.

Ειδικότερα για την ευρωζώνη, επισημαίνεται ότι ”ξεκόλλησε” από τη μηδενική ανάπτυξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γενικότερη τάση μεταστράφηκε. Η ζήτηση στο εσωτερικό της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί, ενώ αναμένεται και περαιτέρω υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η Citigroup εστιάζει στον χαμηλό πληθωρισμό, κάτι που σύμφωνα με την εκτίμησή της είναι πιθανό να κρατήσει τις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών στις μεγάλες οικονομίες χαλαρές.

Τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ, αναφέρεται στην έκθεση, μάλλον είναι ”στην αναμονή” για φέτος, με το ενδεχόμενο το ευρωπαϊκό ίδρυμα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων να είναι υπολογίσιμο..

Η Citigroup εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2004 θα διαμορφωθεί στο 4,1%, ενώ ο πληθωρισμός στο 2,5%. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 5% (με πληθωρισμό στο 2,1%), ενώ στην ευρωζώνη το 1,4% και στην Ιαπωνία το 2,6%.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v