Αγγλία: Μικρή υποβάθμιση στην ανάπτυξη 2003 (2,2%)

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% πέρσι, χαμηλότερα απ’όσο υπολόγιζε νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση. Ο ρυθμός παραμένει πάντως ο ταχύτερος από το 2000 και συντηρεί την προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων.

Αγγλία: Μικρή υποβάθμιση στην ανάπτυξη 2003 (2,2%)
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% πέρσι, χαμηλότερα απ’όσο υπολόγιζε νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αποδείχθηκαν μικρότερες από τις προβλεπόμενες. Ο ρυθμός παραμένει πάντως ο ταχύτερος από το 2000.

Η ανάπτυξη για το σύνολο του 2003 υποβαθμίστηκε από το 2,3%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας στο Λονδίνο. Στο δ’ τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ διευρύνθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,9%, όσο και στην προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ σε ετήσια βάση κατά 2,7%, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη 2,8%.

Η βρετανική ανάπτυξη παραμένει ταχύτερη από τις ανταγωνιστικές της στην Ευρώπη, όπου η Γερμανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο 2003 και η Γαλλία με ρυθμό 0,5%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη ”θα παραμείνει ισχυρή στο α’ τρίμηνο 2004”.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων περιμένει ότι η BoE θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Η τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές από τον Νοέμβριο, όταν βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο 48 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v