Νέα πτώση Ifo στη Γερμανία, επίκεντρο στα επιτόκια

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε τον Μάρτιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας τροφή στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Ο δείκτης Ifo υποχώρησε στο 95,4 έναντι 96,4 τον Φεβρουάριο και έναντι 95,7 που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Νέα πτώση Ifo στη Γερμανία, επίκεντρο στα επιτόκια
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε τον Μάρτιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας τροφή στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, που καταρτίζει το κορυφαίο οικονομικό ινστιτούτο Ifo, εμφάνισε πτώση στο 95,4 έναντι 96,4 τον Φεβρουάριο και έναντι 95,7 που περίμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης είχε αγγίξει υψηλό τριετίας τον Ιανουάριο. Το ποσοστό του Μαρτίου είναι το χαμηλότερο πενταμήνου.

Η ανακοίνωση του δείκτη πυροδότησε τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μελετήσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να δώσει ώθηση στην υποτονική ανάπτυξη της ευρωζώνης. Η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την Πρωταπριλιά.

Ο διευθύνων οικονομολόγος του Ifo, Gernot Nerb, τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής, δηλώνοντας μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ότι μια μείωση των επιτοκίων ”δεν είναι από μηχανής θεός, αλλά θα προσέφερε κάποια βοήθεια”.

Ο επιμέρους δείκτης που προσμετρά τις μελλοντικές προσδοκίες των κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών της Γερμανίας υποχώρησε στο 98,9 από 100,3, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο επιμέρους δείκτης που προσμετρά τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στο 92,1 από 92,6. Η πτώση στον δείκτη τρέχουσας κατάστασης ”είναι ιδιαίτερα ανησυχητική” δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Hans-Werner Sinn.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v