Κομισιόν:Στο limit-up το πρόστιμο στη Microsoft

Με έφεση στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου απαντά η Microsoft στη σκληρότερη δυνατή τιμωρία που της επέβαλε η Κομισιόν με πρόστιμο 497 εκατ. ευρώ, υποχρεώνοντάς την παράλληλα να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τα Windows στους ανταγωνιστές και να κυκλοφορήσει νέα έκδοση του λειτουργικού στην Ευρώπη, χωρίς το Media Player.

Κομισιόν:Στο limit-up το πρόστιμο στη Microsoft
Το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε η Κομισιόν στη Microsoft, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανησυχίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά του κολοσσού της πληροφορικής.

Οι 20 ευρωπαίοι επίτροποι επικύρωσαν την πρόταση προστίμου ύψους 497 εκατ. ευρώ (613 εκατ. δολ.) Μέχρι σήμερα το υψηλότερο πρόστιμο από την Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού ανερχόταν στο ποσό των 462 εκατ. ευρώ και είχε επιβληθεί το 1999 στη Hoffmann-La Roche για τη συμμετοχή της σε καρτέλ φαρμάκων.

Ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Mario Monti, επέβαλε στην αμερικανική εταιρία να δημοσιοποιήσει στους ανταγωνιστές απόρρητες πληροφορίες για τα Windows, με τα οποία ”τρέχει” το 95% των προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο και επίσης να διαθέσει στην Ευρώπη νέα έκδοση του λειτουργικού της προγράμματος χωρίς το οπτικο-ακουστικό λογισμικό Media Player που χρησιμοποιούν τα PCs.

Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι οι προτάσεις που έκανε προς την Επιτροπή για διευθέτηση του ζητήματος, θα είχαν αποβεί πιο ωφέλιμες για τις εταιρίες, παρέχοντας περισσότερες επιλογές και στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στηβ Μπάλμερ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ”σεβόμαστε την εξουσία της Επιτροπής, αλλά θεωρούμε πως η πρόταση για διευθέτηση που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, παρείχε μακράν περισσότερες επιλογές και οφέλη στους καταναλωτές”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Microsoft θα προσφύγει σε νομική αναθεώρηση της απόφασης της Επιτροπής, στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με τον Μπραντ Σμιθ, αντιπρόεδρο και γενικό σύμβουλο της εταιρίας.

Ο κ. Σμιθ, αποφάνθηκε ότι η Microsoft έδρασε με υπευθυνότητα, αναζητώντας παράλληλα να δημιουργήσει τα καλύτερα προϊόντα που μπορούσε, που θα ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v