Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "ασφαλέστερες" τράπεζες στον κόσμο

Εμφανέστατη η κρίση στη λίστα των ασφαλέστερων τραπεζών της Global Finance: η κατάταξη έχει γυρίσει τα πάνω-κάτω και το Top10 περιλαμβάνει πλέον ελάχιστες "κλασικές" τράπεζες και σίγουρα καμία ριψοκίνδυνη.

  • Επιμέλεια: Ντ. Παπαγεωργίου
Οι ασφαλέστερες τράπεζες στον κόσμο
H Global Finance επιλέγει κάθε χρόνο τις πιο ασφαλείς τράπεζες του πλανήτη, δηλαδή, τους 50 οίκους με τις υψηλότερες βαθμολογίες από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης. Φέτος, είναι τέτοια αναταραχή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα που η Global Finance δημοσίευσε στα μέσα του έτους αναθεώρηση της ετήσιας λίστας.

Το ότι πρόκειται για μια περίοδο πρωτοφανούς αναταραχής γίνεται ολοφάνερο στην έκθεση mid-2009. Κατ' αρχάς, κανένα από τα επτά πρώτα ονόματα του καταλόγου δεν ανήκουν στον κόσμο των "κλασικών" τραπεζικών ομίλων. Επιλέον, στον κατάλογο περιλαμβάνονται 13 νεοεισερχόμενες εταιρίες, που σημαίνει ότι πάνω από το ένα πέμπτο των περυσινών ασφαλέστερων τραπεζών υπέστησε επιδείνωση της θέσης του και τέθηκε εκτός λίστας.

Μεταξύ των νεοεισερχομένων στη λίστα περιλαμβάνονται η φινλανδική Pohjola Bank, που αναρριχήθηκε στην 28η θέση, με συνολική πιστωτική βαθμολογία ισάξια με της βρετανικής HSBC, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον πλανήτη. Άλλες νέες ασφαλέστερες είναι η OCBC και η United Overseas Bank της Σιγκαπούρης, που μοιράζονται την 37η θέση και συναγωνίζονται σε αξιολογήσεις τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Bank και την Bank of  Montreal του Καναδά.

Επίσης, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, στο Τop 10 υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Νεοεισερχόμενες στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ασφαλέστερων οίκων είναι η Royal Bank of Canada και η ισπανική Banco Santander. Και οι δύο ήταν πολύ πιο επιφυλακτικές απέναντι στο ρίσκο σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους. Υπάρχουν και τράπεζες που δεν μετακινήθηκαν στην κατάταξη, αποκομίζοντας επίσης τα πλεονεκτήματα της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνου.

Το Νο1, η KfW, ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας. "Γεννήθηκε" στη σύγχρονη μορφή της από το σχέδιο Μάρσαλ και έχει αποστολή την κοινωνική ανάπτυξη. Το Νο2, η La Caisse des Depots et Consignations είναι το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Γαλλίας, αφιερωμένο στη βιώσιμη και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Η Bank Nederlandse Gemeenten επίσης ανήκει στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές της Ολλανδίας, ενώ τη Landwirtschaftliche Rentenbank ελέγχει η γερμανική κυβέρνηση και έχει αποστολή τη γεωργική ανάπτυξη της χώρας. Η Rabobank ανήκει σε 153 ανεξάρτητες συνεταιριστικές τράπεζες της Ολλανδίας. Η Landeskreditbank Baden-Wurttemberg Forderbank ανήκει στο γερμανικό κρατίδιο Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ και η NRW.Bank στο κρατίδιο Ρήνου - Βεστφαλίας.

Η αποφυγή του κινδύνου ωφέλησε και κάποιους από τους παλαιούς οίκους. Η JP Morgan Chase πράγματι κατάφερε να ανέβει μία βαθμίδα και η Deutsche Bank κράτησε τη θέση της στο νούμερο 29, σε πλήρη αντίθεση με την Bank of America, τη Citi, την Barclays και τη Royal Bank of Scotland, που έχασαν όλες τη θέση τους μεταξύ των ασφαλέστερων οίκων του πλανήτη.

Επειδή η τραπεζική ασφάλεια είναι κρίσιμο στοιχείο, το Global Finance βραβεύει για πρώτη φορά με εύφημον μνείαν δύο τράπεζες που δεν κατάφεραν να περιληφθούν στο Τop 50, τη National Bank of Abu Dhabi και τη Northern Trust. Οι βαθμολογίες αυτών των τραπεζών ήταν ίδιες με εκείνων στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου των 50 ασφαλέστερων, αλλά τα συνολικά ενεργητικά τους ήταν χαμηλότερα, οπότε δεν μπήκαν στη λίστα.

Στην πρώτη θέση του καταλόγου βρίσκεται η γερμανική τράπεζα KfW, με ενεργητικό της τάξης των 521 δισ. δολαρίων. Το Top 10 της κατάταξης απαρτίζεται από τις ακόλουθες τράπεζες.


ΤΡΑΠΕΖΑ

ΧΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΑΓΙΑ

KfW

Γερμανία

521 δισ. δολ.

Caisse des Depots et Consignations

Γαλλία

289 δισ. δολ.

Bank Nederlandse Gemeenten

Ολλανδία

136 δισ. δολ.

Landwirtschaftliche Renterbank

Γερμανία

131 δισ. δολ.

Rabobank

Ολλανδία

840 δισ. δολ.

Landeskreditbank B-W-F

Γερμανία

87 δισ. δολ.

NR.Bank

Γερμανία

219 δισ. δολ.

BNP Paribas

Γαλλία

2.494 δισ. δολ.

Banco Santander

Ισπανία

1.344 δισ. δολ.

Royal Bank of Canada

Καναδάς

586 δισ. δολ.


Η Global Finance κατατάσσει τους οίκους με βάση το μέγεθος και την πιστωτική ποιότητα. Η αρχική επιλογή γίνεται μεταξύ των 500 μεγαλύτερων τραπεζών βάσει ενεργητικών, στις οποίες εφαρμόζονται οι αξιολογήσεις των οίκων Fitch Ratings, Moody’s Investors Service και Standard & Poor’s, με την ανάλογη στάθμιση. Στις περιπτώσεις όπου κάποιες τράπεζες ισοβαθμούν σε αξιολόγηση επιλέγεται η μεγαλύτερη από αυτές.

*** Δείτε το σύνολο των 50 ασφαλέστερων τραπεζών στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v