Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Σε φάση συσσώρευσης το ευρώ

Σε φάση συσσώρευσης εκτιμά η Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank πως έχει εισέλθει το ευρώ. Σύμφωνα με το Global FX Strategy Report της τράπεζας, πιθανή θεωρείται υποχώρηση του ευρώ µέχρι το επίπεδο των 1,1970 ευρώ/δολάριο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για νέες τροµοκρατικές ενέργειες στον ευρωπαϊκό χώρο.

Alpha Bank: Σε φάση συσσώρευσης το ευρώ
Στη μελλοντική πορεία του ευρώ εστιάζει το Global FX Strategy Report της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει εισέλθει σε φάση συσσώρευσης και προσπαθεί να προσδιορίσει τη μετέπειτα πορεία του.

Ειδικότερα, στο report που έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου 2004 επισημαίνεται πως σε βραχυχρόνιο ορίζοντα το ευρώ είναι πιθανό να υποχωρήσει µέχρι το επίπεδο των 1,1970 ευρώ/δολάριο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για νέες τροµοκρατικές ενέργειες στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στην περίπτωση αυτή, αναφέρει η Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank, η ανάληψη θέσεων υπέρ του ευρώ στην προαναφερθείσα περιοχή θεωρείται ενδεδειγµένη, καθώς, όπως συμπληρώνει, τα επίπεδα των 1,26 ευρώ/δολάριο αποτελούν εφικτό στόχο.

Ακόμα, όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αδυναµία της αµερικανικής οικονοµίας να αντιµετωπίσει χρόνια προβλήµατα θα επηρεάσει αρνητικά το δολάριο το επόµενο τρίµηνο, µε αποτέλεσµα το ευρώ να κατορθώσει να ανακτήσει το χαµένο έδαφος των τελευταίων εβδοµάδων.

Αναλυτικότερα, μεταξύ των παραγόντων που επιδρούν ή θα επιδράσουν περισσότερο τους επόμενους μήνες στο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ο οποίος σύμφωνα με το Global FX Strategy Report υποδηλώνει αναπτυξιακή διαφορά με τις ΗΠΑ της τάξεως του 2,6% το 2003 και 2,7% το 2004.

Σχετικά με την επιτοκιακή διαφορά ΗΠΑ - Ευρωζώνης, κατά την εκτίμηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων, το ενδεχόμενο μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανέλθει στο προσκήνιο όταν το ευρώ αρχίσει να διαπραγματεύεται σε εύλογο χρονικό διάστημα σε επίπεδο υψηλότερο των 1,3 δολαρίων.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση, για να έχει αποτέλεσμα το όποιο εγχείρημα της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συμμετοχή σε αυτό από περισσότερες κεντρικές τράπεζες.

Στο σημείο αυτό η Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank στέκεται κυρίως στην πορεία της γερμανικής οικονομίας και στις καθοδικές αναθεωρήσεις της αναφορικά με τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξής της. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις περικοπές θέσεων εργασίας και στα δημοσιονομικά ελλείμματα Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.



Από την άλλη, η Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank περιμένει η FED να προβεί σε αύξηση επιτοκίων όταν υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, υπογραμμίζοντας πως μια άνοδος της τάξεως του 0,25% κοντά στον Σεπτέμβριο θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη.

Παράλληλα, συνεχίζει η ανάλυση, οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική τον Νοέμβριο δεν αφήνουν περιθώρια για θεαματικές κινήσεις στον τομέα των επιτοκίων, ενώ η όποια πραγματική επιτοκιακή διαφορά δεν αναμένεται να λειτουργήσει σημαντικά υπέρ του δολαρίου.

Εξάλλου, αναφέρει η ίδια ανάλυση, οι βασικοί λόγοι εξασθένισης του δολαρίου διατηρούνται (δίδυµα ελλείµµατα, µη ελκυστικά επιτόκια), οπότε µια µεγάλη και γρήγορη ενίσχυση του δεν δικαιολογείται.

Ακόμα, ειδική αναφορά γίνεται στην πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, αφού οι παρεμβάσεις που κατά καιρούς πραγματοποιεί στην ισοτιμία γεν/δολαρίου επηρεάζουν την πορεία του ευρώ έναντι του δολλαρίου.

* Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Global FX Strategy Report στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v