Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Επίθεση" Weber κατά Βρυξελλών για τράπεζες

Η «απάντηση» των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού στην οικονομική κρίση, κινδυνεύει να οδηγήσει σε αντιστροφή της οικονομικής σύγκλισης της Ευρώπης, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Bundesbank.

Επίθεση Weber κατά Βρυξελλών για τράπεζες
Η «απάντηση» των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού στην οικονομική κρίση, κινδυνεύει να οδηγήσει σε αντιστροφή της οικονομικής σύγκλισης της Ευρώπης, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Bundesbank.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Axel Weber δήλωσε ότι οι πολιτικοί βρίσκονται σε «σταυροδρόμι» και μπορεί να βλάψουν τελικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, εάν επιμείνουν στην θέση τους για αποχώρηση των δανειοδοτών από ξένες αγορές και επικέντρωσή τους στις εθνικές αγορές τους.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού αποφασίζουν τι παραχωρήσεις θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, σε αντάλλαγμα για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της γερμανίας, η Commerzbank, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και όπως εκτιμάται, προκειμένου να λάβει κρατική ενίσχυση ύψους 18,2 δισ. ευρώ, ενδέχεται να χρειαστεί να πουλήσει δραστηριότητές της σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Ορισμένες από τις απαιτήσεις των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν έχουν στόχο οι τράπεζες να επικεντρωθούν και πάλι στις εθνικές τους δραστηριότητες, αντί να αναπτύξουν τις πανευρωπαϊκές δραστηριότητές τους», δήλωσε ο κ. Weber.

«Με εκπλήσσει –το λιγότερο- που οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν τις διασυνοριακές δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ξένες δραστηριότητες. Για εμένα, η ζώνη του ευρώ είναι η εγχώρια οικονομία».

«Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν κερδοφόρες δραστηριότητες, νομίζω ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Η αντιμετώπιση της διάσωσης με τέτοιον τρόπο, αυξάνει αντί να μειώνει τις πιθανότητες πιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη, λόγω αυτών των όρων αναδιάρθρωσης», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v