Coca Cola: Αποσύρει το μεταλλικό νερό στη Βρετανία

Η Coca Cola αποφάσισε να αποσύρει από τη βρετανική αγορά 500.000 φιάλες ”μεταλλικού νερού” που προέρχεται όμως από το τοπικό δίκτυο ύδρευσης του Κεντ της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι περιέχει ”μη μεταλλικό άλας” στα όρια των προβλεπόμενων κανονισμών.

Coca Cola: Αποσύρει το μεταλλικό νερό στη Βρετανία
H Coca Cola ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ”μεταλλικό νερό” της θυγατρικής φίρμας Dasani, που παράγει στη Βρετανία, εξαιτίας της παρουσίας άλατος που κυμαίνεται στα επιτρεπόμενα όρια που προβλέπονται από τη βρετανική νομοθεσία.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρία υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι η απόφασή της να αποσύρει από την αγορά το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί προληπτικό μέτρο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι επιβλήθηκε μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε στη βρετανική κοινή γνώμη και τους καταναλωτές από το γεγονός ότι η Dasani εμφιαλώνει ως ”μεταλλικό νερό” το απλό νερό του δικτύου παροχής, αφού προηγούμενα το επεξεργάζεται με την ίδια διαδικασία που χρησιμοποιεί η NASA για την τροφοδοσία με νερό των διαστημικών πτήσεων.

Το γεγονός μάλιστα ότι η Coca Cola ανακοίνωσε την ύπαρξη ”άλατος”, δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά στις ενώσεις των καταναλωτών, αφού έως πρόσφατα η Dasasi και η Coca Cola υπογράμμιζαν ότι το νερό της απλής παροχής περνούσε από επεξεργασία τριπλών φίλτρων, με σύστημα κατά των βακτηριδίων, καθώς και ότι εμπλουτιζόταν με μεταλλικά στοιχεία.

Η Coca Cola διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι πριν λάβει την απόφαση, συμβουλεύθηκε το Food Standards Agency, τη βρετανική αρχή ελέγχου τροφίμων, η οποία επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος δεν δημιουργεί άμεσα προβλήματα υγείας.

H Coca Cola θα αποσύρει 500.000 φιάλες της Dasani από τη βρετανική αγορά, ενώ η διαδιασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Coca Cola, η ύπαρξη του ”μη μεταλλικού άλατος”, που περιέχουν οι συσκευασίες αυτές, κυμαίνεται σε χαμηλότερα όρια από αυτά που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για το πόσιμο νερό των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Το μεταλλικό νερό της Dasani θεωρείται από τα πλέον ακριβά στη βρετανική αγορά λιανικής, αφού το μπουκάλι των 0,5 λίτρων, κοστίζει 95 πέννες, πάνω από 1,6 ευρώ!

Η Dasani έχει εκμεταλλευτεί την αύξηση της ζήτησης εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να μετατραπεί στη δεύτερη σε μέγεθος εταιρία του τομέα στις ΗΠΑ.

Σε όλες τις χώρες που διατηρεί δραστηριότητες, επεξεργάζεται και εμφιαλώνει το νερό των τοπικών δικτύων, με εξαίρεση το Βέλγιο, πρακτική η οποία θεωρείται διαδεδομένη από τις εταιρίες του τομέα παγκοσμίως.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δύο στις πέντε συσκευασίες εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού που κυκλοφορούν στον κόσμο, παράγονται από νερό που προέρχεται από τοπικά δίκτυα ύδρευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v